GRUP DE RECERCA UNITAT DE NUTRICIÓ, MEDI AMBIENT I CÀNCER (UNAC)
Institut Català d’Oncologia – IDIBELL (Barcelona)
Director: Antonio Agudo Trigueros
Co-director: Raul Zamora Ros
Adreça mail de contacte : a.agudo@iconcologia.net
Telèfon de contacte: (+34) 932 60 74 01
Pàgina web del Grup: https://icoepi.net/about-us-unac
Actualització fitxa tècnica del grup: desembre de 2023
MEMBRES DEL GRUP INVESTIGADOR
Antonio Agudo Trigueros, director del Grup
Cap de la Unitat de Nutrició i Càncer (UNAC)
Institut Català d’Oncologia
a/e: a.agudo@iconcologia.net
Raul Zamora Ros, Co-Director
Co-coordinador del Grup de Recerca en Nutrició i Càncer (IDIBELL)
Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge
a/e: rzamora@idibell.cat
Paula Jakszyn
Investigadora sènior
Institut Català d’Oncologia
a/e: paujak@iconcologia.net
Marta Crous Bou
Investigadora sènior
Institut Català d’Oncologia
a/e: marta.crous@iconcologia.net
Marta Farràs
Investigadora post-doctoral
Institut Català d’Oncologia
a/e: martafarras@iconcologia.net
Catalina Bonet
Assistent de recerca
Institut Català d’Oncologia
a/e: cbonet@iconcologia.net
Leila Lujan
Assistent de recerca
Institut Català d’Oncologia
a/e: llujant@iconcologia.net
Paulina Sereno Ruiz
Administrativa
Institut Català d’Oncologia
a/e: psereno@iconcologia.net
Enrique Almanza
Investigador post-doctoral
Institut Català d’Oncologia
a/e: ealmanza@idibell.cat
Carlota Castro
Estudiant de doctorat
Institut Català d’Oncologia
a/e: ccastro@idibell.cat
Jazmin Castañeda
Estudiant de doctorat
Institut Català d’Oncologia
a/e: acastaneda@idibell.cat
Mercedes Gil
Estudiant de doctorat
Institut Català d’Oncologia
a/e: mgill@idibell.cat
Lucia Rizzolo
Estudiant de doctorat
Institut Català d’Oncologia
a/e: lrizzolo@idibell.cat
Nuria Nadal
Nutricionista
Institut Català d’Oncologia
a/e: nnadal@idibell.cat
Melissa Charlene Heifez
Assistent de recerca
Institut Català d’Oncologia
a/e: mcharlene@idibell.cat
Sara Montañés González
Assistent de recerca
Institut Català d’Oncologia
a/e: smontanes@idibell.cat
Daniel Guiñón Fort
Assistent de recerca
Institut Català d’Oncologia
a/e: dguinon@idibell.cat
Erik Ruiz Moreno
Tècnic Informàtic
Institut Català d’Oncologia
a/e: erikruiz@iconcologia.net
Luisa Fernanda Torres Laiton
Tècnica de Recerca
IDIBELL
a/e: ltorresl@idibell.cat
Actualització del Grup Investigador: desembre 2023
ACTIVITATS I CAPACITATS DEL GRUP DE RECERCA
La Unitat de Nutrició i Càncer (UNAC) està formada per un equip multidisciplinari d’epidemiòlegs, nutricionistes, biòlegs i estadístics. Ens centrem principalment en la investigació etiològica sobre la relació entre càncer i nutrició. Això inclou la dieta i els patrons dietètics, la composició corporal i l’activitat física com a possibles determinants del càncer, així com la susceptibilitat genètica en la carcinogènesi humana. També investigem el paper dels factors nutricionals en el pronòstic de pacients amb càncer i supervivents. Per tal d’assolir aquest objectius combinem la metodologia epidemiològica tradicional amb eines més innovadores, com ara biomarcadors d’exposició i susceptibilitat.
Històricament, la majoria de les investigacions realitzades per la UNAC s’han dut a terme al si del projecte European Prospective Investigation on Cancer and Nutrition (EPIC), en col·laboració amb la Unió Europea, IARC/OMS i l’Imperial College de Londres (http://epic.iarc.fr/index.php). L’EPIC és un estudi de cohorts multicèntric amb l’objectiu principal d’investigar la relació entre la nutrició, l’estil de vida, els factors genètics i ambientals i el risc de càncer i altres malalties cròniques. La UNAC participa en diverses àrees de recerca relacionades amb l’EPIC i dirigeix el grup de treball sobre el càncer gàstric i esofàgic. Recentment hem desenvolupat noves línies d’investigació que estudien l’etiologia dels càncers relacionats amb les hormones, principalment els càncers d’endometri i d’ovari. També treballem estretament amb altres grups de treball EPIC sobre càncers de mama, pulmó, pròstata i colorectal. Fins ara, EPIC ha identificat més de 90.000 casos de càncer i és un dels estudis d’aquest tipus més grans del món, que agrupa dades d’aproximadament 500.000 individus seguits durant gairebé 20 anys a 10 països europeus, inclosa Espanya.
Hi ha un interès creixent en el paper potencial de la nutrició en el pronòstic i la progressió de la malaltia en els supervivents del càncer, principalment en els càncers más freqüents associats amb la dieta. Tanmateix, a banda dels estduis observacionals, es necessiten estudis d’intervenció per confirmar el paper d’aquests factors d’estil de vida en el pronòstic del càncer i establir recomanacions específiques. La UNAC coordina un assaig clínic aleatori multicèntric (PREDICOP) per avaluar l’efecte d’una intervenció que combina dieta i activitat física sobre el risc de recidives en pacients amb càncer de mama no metastàsic , així com l’efecte de la intervenció sobre la supervivència i la qualitat de la vida. Les participants d’aquest assaig seràn assignadas aleatòriament a un grup d’intervenció o al grup control i se’ls seguirà durant cinc anys. Els pacients del grup d’intervenció participaran en un programa d’estil de vida amb dos components: la part dietètica tindrà com a objectiu aconseguir una reducció de calories mantenint la qualitat nutricional; la part d’activitat física inclourà sessions d’exercici supervisat d’intensitat moderada.
LÍNIES DE RECERCA
Línia: Nutrició, composició corporal i activitat física en pacients i supervivents de càncer
Investigador principal: Antonio Agudo
Co-investigador: Marta Crous
Línia: Epidemiologia nutricional, càncer i altres patologies cròniques.
Investigador principal: Paula Jakszyn
Línia: Consum de carn i components de la carn i risc de càncer gàstric o càncer colorectal.
Investigador principal: Paula Jakszyn
Línia: Crono-nutrició, càncer i altres patologies cròniques relacionades amb càncer.
Investigador principal: Paula Jakszyn
Línia: Ingesta i biomarcadors de Polifenols i risc de càncer.
Investigador principal: Raúl Zamora
Línia: Hormones i factors moleculars associats amb càncer d’endometri, ovari i altres tumors hormono-dependents.
Investigador principal: Marta Crous
Línia: Rol de la nutrició, les lipoproteïnes i la microbiota en el càncer i en altres malalties relacionades amb els lípids.
Investigador principal: Marta Farràs
Línia: Metabolòmica, càncer i altres malalties cròniques
Investigador principal: Raul Zamora
Co-investigador: Enrique Almanza
MILLORS PUBLICACIONS DEL GRUP
Bonet C, Crous-Bou M, Tsilidis KK, Gunter MJ, Kaaks R, Schulze MB, Fortner RT, Antoniussen CS, Dahm CC, Mellemkjær L, Tjønneland A, Amiano P, Ardanaz E, Colorado-Yohar SM, Rodriguez-Barranco M, Tin Tin S, Agnoli C, Masala G, Panico S, Sacerdote C, May AM, Borch KB, Rylander C, Skeie G, Christakoudi S, Aune D, Weiderpass E, Dossus L, Riboli E, Agudo A.
The association between body fatness and mortality among breast cancer survivors: results from a prospective cohort study.
Eur J Epidemiol. 2023 May;38(5):545-557.
doi: 10.1007/s10654-023-00979-5.
PMID: 36988840
Castro-Espin C, Agudo A, Bonet C, Katzke V, Turzanski-Fortner R, Aleksandrova K, Schulze MB, Tjønneland A, Dahm CC, Quirós JR, Sánchez MJ, Amiano P, Chirlaque MD, Ardanaz E, Masala G, Sieri S, Tumino R, Sacerdote C, Panico S, May AM, Bodén S, Gram IT, Skeie G, Laouali N, Shah S, Severi G, Aune D, Merritt MA, Cairat M, Weiderpass E, Riboli E, Dossus L, Jakszyn P.
Inflammatory potential of the diet and risk of breast cancer in the European Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) study.
Eur J Epidemiol. 2021 Sep;36(9):953-964.
doi: 10.1007/s10654-021-00772-2.
PMID: 34148186
Castañeda J, Gil-Lespinard M, Almanza-Aguilera E, Llaha F, Gómez JH, Bondonno N, Tjønneland A, Overvad K, Katzke V, Schulze MB, Masala G, Agnoli C, Santucci de Magistris M, Tumino R, Sacerdote C, Skeie G, Brustad M, Lasheras C, Molina-Montes E, Chirlaque MD, Barricarte A, Sonestedt E, da Silva M, Johansson I, Hultdin J, May AM, Forouhi NG, Heath AK, Freisling H, Weiderpass E, Scalbert A, Zamora-Ros R.
Association between classes and subclasses of polyphenol intake and 5-year body weight changes in the EPIC-PANACEA study.
Obesity (SilverSpring). 2023 Apr;31(4):1146-1158.
doi: 10.1002/oby.23689.
PMID: 36693804
Crous-Bou M, Du M, Gunter MJ, Setiawan VW, Schouten LJ, Shu XO, Wentzensen N, Bertrand KA, Cook LS, Friedenreich CM, Gapstur SM, Goodman MT, Ibiebele TI, La Vecchia C, Levi F, Liao LM, Negri E, McCann SE, O’Connell K, Palmer JR, Patel AV, Ponte J, Reynolds P, Sacerdote C, Sinha R, Spurdle AB, Trabert B, van den Brandt PA, Webb PM, Petruzella S, Olson SH, De Vivo I; Epidemiology of Endometrial Cancer Consortium (E2C2).
Coffee consumption and risk of endometrial cancer: a pooled analysis of individual participant data in the Epidemiology of Endometrial Cancer Consortium (E2C2).
Am J Clin Nutr. 2022 Nov;116(5):1219-1228.
doi: 10.1093/ajcn/nqac229.
PMID: 36041172
Almanza-Aguilera E, Cano A, Gil-Lespinard M, Burguera N, Zamora-Ros R, Agudo A, Farràs M.
Mediterranean diet and olive oil, microbiota, and obesity-related cancers. From mechanisms to prevention.
Semin Cancer Biol. 2023 Oct;95:103-119.
doi: 10.1016/j.semcancer.2023.08.001.
PMID: 37543179
Cervantes A, Hall M, Karamouzis MV, Tabernero J.
Gastrointestinal Tract Tumours Essentials for Clinicians (2nd Edition).
Chapter 1 – Epidemiology, risk factors and pathogenesis (CA González & A Agudo)
ESMO Press; 2021
978-88-944465-2-4
https://oncologypro.esmo.org/education-library/esmo-books/essentials-for-clinicians/gastrointestinal-tract-tumours
INSTITUCIONS QUE RECONEIXEN AL GRUP DE RECERCA
European Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)
Grup de recerca reconegut per l’AGAUR 2021 SGR 00481
International Agency for Research on Cancer (IARC), Lyon, France
School of Public Health, Imperial College London, London, United Kingdom.
Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA)
The WHO Foodborne Disease Burden Epidemiology Reference Group (WHO FERG)
European Food Safety Authority (EFSA)