GRUP DE RECERCA RISC CARDIOVASCULAR I NUTRICIÓ
Hospital del Mar Research Institute
“Centro de Investigación Biomédica en Red. Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBEROBN)”
Director: Montserrat Fitó Colomer
Adreça mail de contacte del grup de Recerca: ablasco@imim.es
Telèfon de contacte: (+34) 93 3160720
https://intranet.imim.cat/
Actualització fitxa tècnica del grup: desembre de 2023
MEMBRES DEL GRUP INVESTIGADOR
Montserrat Fitó Colomer, director del Grup
Directora del Programa d’Epidemiologia i Salut Pública (EPISAP)
Investigadora Principal del Grup de Recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició (CARIN)
Investigadora Principal node CARIN al CIBER de Fisiopatologia de la Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN)
Hospital del Mar Research Institute
a/e: mfito@researchmar.net
Albert Goday Arno
Cap de secció d’Endocrinologia
Hospital del Mar
a/e: AGoday@parcdesalutmar.cat
Helmut Schröder
Investigador sénior
Hospital del Mar Research Institute
a/e: hschroeder@researchmar.net
Olga Castañer Niño
Investigadora postdoctoral
Hospital del Mar Research Institute
a/e: ocastaner@researchmar.net
Aleix Sala Vila
Investigador postdoctoral
Hospital del Mar Research Institute
a/e: asala3@researchmar.net
Iolanda Lázaro López
Investigadora postdoctoral
Hospital del Mar Research Institute
a/e: ilazaro@researchmar.net
Alejandra Pérez Vega
Dietista i investigadora predoctoral
Hospital del Mar Research Institute
a/e: kperez@researchmar.net
Javier Hernando Redondo
Investigador predoctoral
Hospital del Mar Research Institute
a/e: jhernando1@researchmar.net
Mireia Malcampo Manrúbia
Dietista i investigadora predoctoral
Hospital del Mar Research Institute
a/e: mmalcampo@researchmar.net
aDaniel Muñoz Aguayo
Tècnic responsable de laboratori
Hospital del Mar Research Institute
a/e: dmunoz@researchmar.net
Gemma Blanchart Cuella
Tècnic de laboratori
Hospital del Mar Research Institute
a/e: gblanchart@researchmar.net
Anna Maria Blasco Lapuente
Secretària i gestora
CIBEROBN
a/e: ablasco@researchmar.net
Juana Antonia Flores Le Roux
Cap del Servei d’Endocrinologia
Hospital del Mar
a/e: JAFlores@parcdesalutmar.cat
David Benaiges Boix
Endocrinòleg
Hospital del Mar
a/e: DBenaiges@parcdesalutmar.cat
Gemma Llauradó Cabot
Endocrinòloga
Hospital del Mar
a/e: gllaurado@parcdesalutmar.cat
Juan José Chillarón Jordán
Endocrinòleg
Hospital del Mar
a/e: JChillaron@parcdesalutmar.cat
Dolors Muns Cornellas
Dietista-Nutricionista
Hospital del Mar
a/e: mmuns@parcdesalutmar.cat
Anna Casajoana Badia
Cirurgiana de la Unitat Funcional d’Obesitat i Cirurgia bariàtrica
Hospital del Mar
a/e: acasajoanabadia@parcdesalutmar.cat
Elisenda Climent Biescas
Endocrinòloga
Hospital del Mar
a/e: elisenda.climent.biescas@gmail.com
Montserrat Villatoro Moreno
Dietista-Nutricionista
Hospital del Mar
a/e: mvillatoro@researchmar.net
Carme Serra Saus
Infermera
Hospital del Mar
a/e: CSerra@parcdesalutmar.cat
Marina de los Mozos Vallès
Infermera
Hospital del Mar
a/e: mdelosmozos@parcdesalutmar.cat
M Dolors Zomeño Fajardo
Dietista i investigadora postdoctoral (col.laboradora)
Hospital del Mar Research Institute
a/e: mzomeno@researchmar.net
Actualització del personal investigador: desembre de 2023
ACTIVITATS I CAPACITATS DEL GRUP DE RECERCA
El grup és un equip multidisciplinari format per especialistes en anàlisis clíniques, endocrinologia, medicina de família, biologia, farmàcia i nutrició. Està focalitzat en l’estudi de la nutrició i la seva relació amb el risc de malalties degeneratives cròniques, com les cardiovasculars.
L’estudi dels mecanismes subjacents al benefici d’una dieta saludable es centra en els factors de risc clàssic i biomarcadors emergents (estat inflamatori i oxidatiu, perfil lipídic i funcionalitat de HDL, aterogenicitat de LDL i VLDL, funció endotelial i resistència a la insulina), els efectes nutrigenòmics promoguts pels nutrients i la interacció dels mateixos amb la flora intestinal.
El grup té cinc línies principals d’investigació, que es detallen a continuació:
a/ estudis d’intervenció nutricional,
b/ epidemiologia i tractament de l’obesitat i la diabetis,
c/ epidemiologia nutricional i obesitat infantil,
d/ mecanismes moleculars i cel·lulars relacionats amb el risc de malalties cardiovasculars i neurodegeneratives
e/ àcids grassos omega-3 i patologia amb component vascular.
LÍNIES DE RECERCA
Línia de Recerca: ESTUDIS D’INTERVENCIÓ NUTRICIONAL
Estudi PREDIMED
Investigador(s) principals(s):Montse Fitó Colomer / Olga Castañer Niño
Risc de malalties cardiovasculars
Estudi multicèntric coordinat pel Dr. Estruch (Hospital Clínic de Barcelona), aleatoritzat i paral·lel; en 7.447 individus amb elevat risc cardiovascular es van realitzar tres intervencions (dos grups de dieta mediterrània, un enriquida amb oli d’oliva verge i un amb fruits secs; i un grup control amb una dieta baixa en greixos) per avaluar els efectes sobre marcadors primaris (malaltia cardiovascular) i secundaris de malaltia cardiovascular. L’Estudi PREDIMED ha demostrat que la dieta mediterrània produeix una reducció en la incidència d’esdeveniments cardiovasculars (Estruch et al. NEJM, 2018).
Risc de malalties neurodegeneratives
Durant els últims anys, el grup ha desenvolupat models cel·lulars per avaluar les propietats de les HDL, així com anàlisi transcriptòmica per a la prevenció del risc cardiovascular i neurodegeneratiu. D’aquesta manera, la Dra. Castañer se serveix d’ells per explorar possibles factors de risc de demència relacionats amb el risc cardiovascular. Aquestes són la base de la línia d’investigació en la qual estudia les vies relacionades amb el risc cardiovascular i metabòlic i la seva associació amb la demència. Hem reportat la regulació a la baixa de les vies transcriptòmiques relacionades amb la neuroinflamació per part de la dieta mediterrània, la qual cosa podria influir en el desenvolupament de malalties neurodegeneratives (Almanza I, Nutr Neurosci 2020).
Estudi PREDIMED-plus
Estudi multicèntric coordinat pel Dr. Salas-Salvador (Universitat Rovira i Virgili de Reus) amb l’objectiu d’establir la utilitat d’una dieta mediterrània amb restricció energètica, associada a un suport conductual i canvis en l’estil de vida, en la prevenció primària d’esdeveniments cardiovasculars i malalties neurodegeneratives de pacients amb síndrome metabòlica (https://www.predimedplus.com/).
Contribució principal: Hernando-Redondo J, Front Nutr 2022; Pérez-Vega KA, Mol Nutr Food Res 2023; Álvarez-Álvarez L, Semergen 2020; Sanllorente A, Am J Clin Nutr 2021; Cárdenas-Fonts G, Eur J Nutr 2018; Schröder H, Int J Behav Nutr Phys Act 2018; Sales-Salvador, J Diabetis Care 2018; Martínez-González MA, Int J Epidemiol 2018.
Intervencions amb olis d’oliva i olis d’oliva funcionals (enriquits amb compostos biològicament actius)
Hem realitzat diversos estudis d’intervenció aleatoritzats i creuats entre els que destaquem:
Estudi VOHF:
Projecte en el qual es va estudiar l’efecte de 3 tipus d’oli d’oliva verge: un enriquit amb compostos fenòlics propis de l’oli, un altre enriquit a més amb compostos propis de la farigola i un oli d’oliva verge control, en 33 voluntaris amb dislipèmia. La bioactivitat dels compostos fenòlics i derivats, i d’altres compostos de la dieta és un altre dels nostres objectius científics.
Contribució principal: Farràs M J Nutr Biochem 2018; Hernáez A J Nutr 2015; Hernáez A ATVB 2014; Martin-Peláez S Nutrients 2016; Martin-Peláez S, Eur J Nutr 2015; Farràs M, MNFR 2015; Castañer O Clin Nutr 2011; Covas MI Annals of Int Med 2006; Covas MI Free Radical Biol Med 2006.
Línia de Recerca: EPIDEMIOLOGIA I TRACTAMENT DE L’OBESITAT I DIABETIS
Investigador(s) principals(s): Albert Goday Arno / Olga Castañer Niño
El grup d’endocrinologia s’ha centrat en l’epidemiologia de la diabetis i de l’obesitat, inicialment en la incidència de la diabetis tipus 1 i així mateix en l’estudi de la prevalença de la diabetis mellitus tipus 2 i de l’obesitat a Espanya. El grup també està implicat en el tractament de l’obesitat i el seu seguiment en l’àmbit de l’atenció primària. La Unitat d’Atenció a l’Obesitat Mòrbida de l’Hospital de la Mar (coordinada pel Dr. Goday), un equip multidisciplinari format per professionals d’endocrinologia, cirurgia, infermeria i nutrició, està centrada en el tractament de l’obesitat des d’una teràpia clínica integral i/o quirúrgica. Es pretén aprofundir en l’estudi dels hàbits dietètics en l’obesitat mòrbida i les seves modificacions després de la cirurgia bariàtrica, així mateix s’estudia l’evolució dels factors de risc abans i després de la cirurgia. Es disposa d’una cohort de pacients que han estat candidats a la cirurgia bariàtrica, amb els consecutius seguiments postcirurgia.
El Servei d’Endocrinologia treballa, en col·laboració amb els investigadors de l’IMIM, en l’Estudi PREDIMED-plus descrit més amunt. Tant en el marc de l’estudi PREDIMED-plus com en la cohort de cirurgia bariàtrica, s’estudia l’expansió de la intervenció sobre l’estil de vida al nucli convivencial.
Contribució principal: Fontane L, Nutrients 2023; Navarro-Martinez H, Gynecol Endocrinol 2023; Ballesta S,
Front Endocrinol (Lausanne) 2023; Zomeño MD, International Journal of Obsity 2020; Gortazar L, BMJ Open Diabetis Res Care 2020; Climent I, J Hypertens 2020; Benaiges D, J Clin Med 2020; Benaiges D, Endocrinol Diabetis Nutr 2020; Julià H, Obes Surg 2019; Gortazar L, Diabetis metab Res Rev 2019; Vazquez LA, Diabetis Ther 2019; Climent I, Surg Obes Relat Dis 2018; Benaiges D, Clin Invest Arterioscler 2017; Pérez-Segura P, Clin transl Oncol 2017; Climent I, Obes Surg 2017; Benaiges D, Am J Hypertens 2016; Benaiges D, Am J Hypertens 2016.
Línia de Recerca: EPIDEMIOLOGIA NUTRICIONAL I OBESITAT INFANTIL
Investigador(s) principals(s): Helmut Schröder
Dieta i Risc Cardiometabòlic
No es disposa d’una eina per a recollir de forma estandarditzada i ràpida la informació sobre l’alimentació. En aquest sentit, s’està treballant en el desenvolupament i aplicabilitat d’una eina per avaluar la dieta a la pràctica clínica. L’Estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor, coordinat pel Dr. Marrugat) es compon de diverses cohorts a nivell poblacional amb dades antropomètriques, d’activitat física, consum d’aliments i seguiment d’esdeveniments cardiovasculars, per a l’estudi del risc cardiometabòlic. Actualment s’està treballant, en el marc de l’Estudi REGICOR, sobre la capacitat predictiva de components de la dieta, activitat física i condició cardiorespiratòria del desenvolupament de la malaltia cardiovascular en un seguiment a 20 anys. Un dels objectius d’aquest estudi és el desenvolupament d’una aplicació de mobile-health que inclourà dades d’edat, sexe, estils de vida (dieta, activitat física i consum de tabac), i una estimació de la condició cardiorespiratòria, i permetrà determinar el risc cardiovascular a 10 i 20 anys amb precisió.
Contribució principal: Sanllorente A, Eur J Prev Cardiol 2022; Cárdenas-Fonts G, Eur J Public Health 2018, Funtikova A, J Nutr 2015; Schröder H, JAMA Intern Med 2014, Schröder H, Eur J Nutr 2014; Funtikova A, Eur J Clin Nutr 2012.
Sobrepès i Obesitat Infantil
Espanya té una de les freqüències més elevades de sobrepès d’Europa. Actualment, en aquesta línia d’investigació estem treballant en diversos estudis que ens permetrien identificar determinants de l’obesitat infantil, el que és essencial per al desenvolupament d’estratègies preventives.
Estudi STOP (Science and Technology in childhood Obesity Policy)
Projecte finançat per Horizon 2020 per abordar l’obesitat infantil, en el qual participa CIBERESP com a consorci. L’estudi STOP (https://www.stopchildobesity.eu/) té com a objectiu ampliar i consolidar la base d’evidència multidisciplinària que permetrà construir polítiques eficaces i sostenibles per prevenir i tractar l’obesitat infantil. El principal objectiu de STOP és avaluar els efectes acumulatius de les exposicions múltiples i sinèrgiques en els nens i les seves famílies.(Lassale C, et al. Obes Rev 2022; Babio N, et al. Obes Rev 2022).
CoDiet (Combating Diet related non-communicable disease through enhanced surveillance): CoDiet Project (https://www.codiet.eu/)
Estudi que desenvolupa noves tecnologies per a la monitorització de la ingesta alimentària amb l’objectiu de millorar el nostre coneixement de la relació entre el consum d’aliments i les malalties comuns com ara les malalties cardíaques, la diabetis i l’obesitat. La millora en la monitorització de la ingesta alimentària servirà per a desenvolupar eines d’intel.ligència artificial i fer assessorament nutricional personalitzat destinat a prevenir aquestes malalties i crear una societat més saludable per a tothom.
Estudi PASOS (Physical Activity, Sedentarism and Obesity of Spanish youth)
Projecte multicèntric liderat per la Gasol Fundation en el qual participen 13 centres de recerca d’Espanya (https://www.gasolfoundation.org/wp-content/uploads/2019/ 11 / Informe-PASSOS-2019-online.pdf). En l’estudi PASOS participen més de 3.800 nens / es i adolescents de 8 a 16 anys i les seves famílies de 121 localitats seleccionades a l’atzar de les 17 comunitats autònomes. Entre 2022 i 2023 s’han reclutat i recollit dades per a la segona edició de l’estudi PASOS. A més s’ha realitzat un seguiment dels participants de la primera edició del 2019 (Estudi PASOS, Physical Activity, Sedentarism and Obesity of Spanish youth). Contribució principal: Zapico AG, Pediatr Res 2023; Homs C,. Nutrients 2023; Schroder H, Int J Behav Nutr Phys Act 2021.
Estudi CORALS (https://corals.es/)
Estudi de cohorts prospectiu multicèntric, en el marc de la CIBERobn, que inclourà aproximadament 2000 nens de 3 a 6 anys amb recollida d’informació anual durant un seguiment mitjà de 10 anys. L’objectiu principal és identificar els factors de risc d’obesitat infantil, així com quantificar el risc de cada un d’ells a través d’una cohort longitudinal en què es pretén fer un seguiment de 10 anys.
Estudi PERCEPS
Estudi transversal amb 900 nens amb l’objectiu principal de determinar l’associació entre la percepció parental del pes de l’infant i les pràctiques d’alimentació infantil que els pares apliquen a l’infant. Una percepció errònia del pes de l’infant / està associada amb una conducta permissiva, mentre que els pares preocupats pel pes dels seus fills / tendeixen a aplicar una conducta més restrictiva. D’altra banda, la disfunció familiar s’associa també amb la percepció dels pares del pes de l’infant.
Línia de Recerca: MECANISMES MOLECULARS I CEL·LULARS RELACIONATS AMB EL RISC DE MALALTIES CARDIOVASCULARS I NEURODEGENERATIVES NUTRIGENÒMICA
Investigador(s) principals(s): Montserrat Fitó Colomer / Olga Castañer Niño.
En el marc dels estudis d’intervenció nutricional, hem demostrat canvis favorables en l’expressió gènica en cèl·lules mononuclears perifèriques, particularment relacionats amb la inflamació, resistència a la insulina, pressió arterial, metabolisme del colesterol i processos lligats a l’arteriosclerosi.
Contribució principal: Farràs M, Nutrients 2019; Martin-Peláez S Eur J Nutr 2017; Farràs M J Nutr Biochem 2013; Castañer O Am J Clin Nutr 2013; Konstantinidou V Mol Nutr Food Res 2013; Castañer O Am J Clin Nutr 2012; Khymenets O Drug Metabol Disp 2010; Konstantinidou V FASEB J 2010.
Paper de les lipoproteïnes d’alta densitat (HDL)
En els últims anys, s’ha referit que la qualitat de les HDL podria ser igual o més important que la quantitat de colesterol HDL. El Grup ha demostrat que després d’una intervenció nutricional amb dieta mediterrània o oli d’oliva verge, poden millorar diverses propietats funcionals de HDL (com la capacitat de la HDL per recollir l’excés de colesterol de les cèl·lules perifèriques o macròfags, la capacitat antioxidant de HDL i els efectes protectors de HDL a l’endoteli). A més, el grup ha demostrat que una bateria de biomarcadors en relació la funció de la HDL pot predir la incidència de síndrome coronària millor que (i independentment de) les concentracions de colesterol HDL, i també s’ha estudiant la base genètica d’aquestes propietats funcionals de la HDL.
Contribució principal: Soria-Florido MT Circulation 2020; Hernáez A Mol Nutr Food Res 2019; Hernáez A Circulació 2017; Sayols-Baixera S Arterioscler Thromb Vasc Biol 2017.
Paper d’altres propietats de les lipoproteïnes en el risc cardiovascular (VLDL i LDL)
Certes propietats de les LDL poden ser igual o més importants que la quantitat de colesterol o triglicèrids transportats. El Grup va demostrar que seguir una dieta mediterrània o consumir oli d’oliva verge va millorar diverses característiques relacionades amb la aterogenicidad de LDL i va demostrar que aquestes propietats estaven associades amb un major risc cardiovascular i alguns factors de risc cardiovascular. D’altra banda, hem demostrat que les lipoproteïnes riques en triglicèrids estan associades amb el risc de malalties cardiovasculars i poden comportar un risc residual lligat a l’colesterol romanent transportat. El grup està estudiant actualment la base genètica d’aquests trets i la seva relació causal amb la malaltia cardiovascular, es pretén discernir si seguir una dieta mediterrània pot disminuir la aterogenicidad de les lipoproteïnes riques en triglicèrids i l’associació d’aquests trets amb altres malalties com la diabetis tipus 2.
Contribució principal: Castañer O, JACC 2020; Hernáez A, PLoS ONE 2019; Climent I Obes Surg 2017; Climent I Surg Obes Relat Dis 2018, Hernáez A, Mol Nutr Food Res 2017.
Factors de risc cardiovascular emergents i relacionats amb la microbiota
El grup també està interessat en l’estudi de factors de risc no clàssics, com inflamació de baix grau, biomarcadors relacionats amb l’estrès oxidatiu, resistència a la insulina, estat hormonal, funció renal i cardíaca i disfunció endotelial, que poden contribuir a l’avanç de la comprensió de la malaltia cardiovascular. En particular, el grup també està obrint noves línies d’investigació centrades en els canvis de les poblacions de microbiota intestinal i la permeabilitat a causa de les intervencions nutricionals i la seva relació amb el risc cardiovascular.
Contribució principal: Hernáez Á, Antioxidants (Basel) 2021; de la Torre R, Food Chem 2020; Castañer O Int J Endocrinol 2018; Subirana I Rep 2018; Martin-Peláez S Eur J Nutr 2017.
Línia de Recerca: ÀCIDS GRASSOS OMEGA-3 I PATOLOGIA AMB COMPONENT VASCULAR
Investigador(s) principals(s): Aleix Sala Vila / Iolanda Lázaro López
ÀCIDS GRASSOS OMEGA-3 I PATOLOGIA AMB COMPONENT VASCULAR
La línia, emmarcada dins de l’epidemiologia nutricional, pretén posar en valor recursos de cohorts ben fenotipades, amb la idea d’ajudar en el disseny de futurs estudis aleatoritzats en el camp dels omega-3. Ens servim d’una doble aproximació. Per una banda, l’ús de dades auto-reportades, essencialment qüestionaris de freqüència de consum. D’altra banda, i aquest és un element diferenciador respecte a grups similars en el nostre entorn, disposem de vint anys d’experiència en la determinació de biomarcadors en sang (lipidòmica) com a mesura objectiva del consum d’omega-3. Els principals acords de col.laboració que actualment tenim en marxa són amb:
BarcelonaBeta Brain Research – Fundació Pasqual Maragall on hem determinat els omega-3 circulants en 1800 participants de l’estudi ALFA (Alzheimer and Families), tots ells cognitivament sans però amb alta prevalença de factors de risc per la malaltia d’Alzheimer. S’està examinant les associacions entre els omega-3 i difererents variables de cognició, neuroimatge estructural i funcional, i marcadors de la malaltia d’Alzheimer (en fluïds biològics i per neuroimatge).
Contribució principal:
Iolanda Lázaro, Oriol Grau-Rivera, Marc Suárez-Calvet, Karine Fauria, Carolina Minguillon, Mahnaz Shekari, Carles Falcon, Marina Garcia-Prat, Jordi Huguet, José Luis Molinuevo, Juan-Domingo Gispert*, Aleix Sala-Vila*. for the ALFA study. Omega-3 blood biomarkers relate to brain glucose uptake in individuals at risk of Alzheimer’s dementia. Under review in Alzheimer’s and Dementia – DADM.
IsGlobal, on hem determinat els omega-3 circulants en mostres de sang de dones embrassades, nens i adolescents, per buscar associacions amb la funció cognitiva, i eventualment neuroimatge.
Contribució principal:
Pinar-Martí A, Fernández-Barrés S, Gignac F, Persavento C, Delgado A, Romaguera D, Lázaro I, Ros E, López-Vicente M, Salas-Salvadó J, Sala-Vila A*, Júlvez J*. Red blood cell omega-3 fatty acids and attention scores in healthy adolescents. Eur Child Adolesc Psychiatry. 2023 Nov;32(11):2187-2195. doi: 10.1007/s00787-022-02064-w. Epub 2022 Aug 12. PMID: 35960396; PMCID: PMC10576734.
Fatty Acids and Outcomes Research Consortium (FORCE), un consorci científic liderat per la Universitat de Tufts amb l’objectiu d’unir cohorts d’arreu del món, per tal d’entendre com es relacionen els biomarcadors d’àcids grassos amb el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars, diabetis, obesitat, càncer, malaltia renal crònica i altres afeccions. Hem participat en diferents estudis (omega-3 i mortalitat total, omega-3 i fibril·lació auricular, omega-3 i ictus), i actualment estem liderant un estudi sobre omega-3 i demència.
Contribució principal:
O’Keefe JH, Tintle NL, Harris WS, O’Keefe EL, Sala-Vila A, Attia J, Garg GM, Hure A, Bork CS, Schmidt EB, Venø SK, Chien KL, Chen YA, Egert S, Feldreich TR, Ärnlöv J, Lind L, Forouhi NG, Geleijnse JM, Pertiwi K, Imamura F, de Mello Laaksonen V, Uusitupa WM, Tuomilehto J, Laakso M, Lankinen MA, Laurin D, Carmichael PH, Lindsay J, Leander K, Laguzzi F, Swenson BR, Longstreth WT, Manson JE, Mora S, Cook NR, Marklund M, Melo van Lent D, Murphy R, Gudnason V, Ninomiya T, Hirakawa Y, Qian F, Sun Q, Hu F, Ardisson Korat AV, Risérus U, Lázaro I, Samieri C, Le Goff M, Helmer C, Steur M, Voortman T, Ikram MK, Tanaka T, Das JK, Ferrucci L, Bandinelli S, Tsai M, Guan W, Garg P, Verschuren WMM, Boer JMA, Biokstra A, Virtanen J, Wagner M, Westra J, Albuisson L, Yamagishi K, Siscovick DS, Lemaitre RN, Mozaffarian D. Omega-3 Blood Levels and Stroke Risk: A Pooled and Harmonized Analysis of 183 291 Participants From 29 Prospective Studies. Stroke. 2024 Jan;55(1):50-58. doi: 10.1161/STROKEAHA.123.044281. Epub 2023 Dec 22. PMID: 38134264.
European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition – Spain, on hem determinat els àcids grassos circulants en 438 participants amb ictus isquèmic i 438 controls aparellats, per tal de desenvolupar una signatura metabòlica predictora de l’ictus isquèmic.
Estudio PESA-CNIC, on estem determinant els omega-3 en aproximadament 2000 participants de l’estudi PESA – CNIC (adults de mitjana edat, cognitivament sans) per buscar associacions transversals i longitudinals entre els nivells d’omega-3 i (i) metabolisme cerebral de la glucosa; (ii) marcadors de la malaltia d’Alzheimer.
MILLORS PUBLICACIONS DEL GRUP
Lázaro I, Lupón J, Cediel G, Codina P, Fitó M, Domingo M, Santiago-Vacas E, Zamora E, Sala-Vila A, Bayés-Genís A.
Relationship of Circulating Vegetable Omega-3 to Prognosis in Patients With Heart Failure.
J Am Coll Cardiol. 2022 Nov 1;80(18):1751-1758.
doi: 10.1016/j.jacc.2022.08.771.
PMID: 36302588.
Castañer O, Pintó X, Subirana I, Amor AJ, Ros E, Hernáez Á, Martínez-González MÁ, Corella D, Salas-Salvadó J, Estruch R, Lapetra J, Gómez-Gracia E, Alonso-Gomez AM, Fiol M, Serra-Majem L, Corbella E, Benaiges D, Sorli JV, Ruiz-Canela M, Babió N, Sierra LT, Ortega E, Fitó M.
Remnant Cholesterol, Not LDL Cholesterol, Is Associated With Incident Cardiovascular Disease.
J Am Coll Cardiol. 2020 Dec 8;76(23):2712-2724.
doi: 10.1016/j.jacc.2020.10.008.
PMID: 33272365.
Soria-Florido MT, Castañer O, Lassale C, Estruch R, Salas-Salvadó J, Martínez-González MÁ, Corella D, Ros E, Arós F, Elosua R, Lapetra J, Fiol M, Alonso-Gómez A, Gómez-Gracia E, Serra-Majem L, Pintó X, Bulló M, Ruiz-Canela M, Sorlí JV, Hernáez Á, Fitó M.
Dysfunctional High-Density Lipoproteins Are Associated With a Greater Incidence of Acute Coronary Syndrome in a Population at High Cardiovascular Risk: A Nested Case-Control Study.
Circulation. 2020 Feb 11;141(6):444-453.
doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.119.041658.
PMID: 31941372.
Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gracia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM, Serra-Majem L, Pintó X, Basora J, Muñoz MA, Sorlí JV, Martínez JA, Fitó M, Gea A, Hernán MA, Martínez-González MA; PREDIMED Study Investigators.
Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts.
N Engl J Med. 2018 Jun 21;378(25):e34.
doi: 10.1056/NEJMoa1800389..
PMID: 29897866.
Hernáez Á, Castañer O, Elosua R, Pintó X, Estruch R, Salas-Salvadó J, Corella D, Arós F, Serra-Majem L, Fiol M, Ortega-Calvo M, Ros E, Martínez-González MÁ, de la Torre R, López-Sabater MC, Fitó M.
Mediterranean Diet Improves High- Density Lipoprotein Function in High-Cardiovascular-Risk Individuals: A Randomized Controlled Trial.
Circulation. 2017 Feb 14;135(7):633-643.
doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.116.023712.
PMID: 28193797.
INSTITUCIONS QUE RECONEIXEN AL GRUP DE RECERCA
Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM)
Centro de Investigación Biomédica en Red de la Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBERobn)
Centro de Investigación Biomédica en Red de la Epidemiología y Salud Pública (CIBEResp)
Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC)
Grup de Recerca Consolidat REGICOR (REgistre GIroni del COR) consolidat per la Generalitat de Catalunya 2014-2023. Agència de Gestió Ajuts Universitaris de Recerca (2021 SGR 00144). Investigador Principal: Montserrat Fitó Colomer.
Anteriors consolidacions:
2005 SGR00577 (2006-2008),
2009 SGR 1195 (2009-2014)
2014 SGR 240 (2014-2017),
2017 SGR 222 (2017-2021).
IP: Jaume Marrugat de la Iglesia.