GRUP DE RECERCA  NUTRICIÓ, LÍPIDS, GENÒMICA NUTRICIONAL I RISC CARDIOVASCULAR

Universitat Rovira i Virgili / Hospital Sant Joan de Reus (Reus)

Directora: Rosa Solà i Alberich, Catedràtica d’Universitat

rosa.sola@urv.cat

(+34) 977 75 93 69

(+34) 977 75 93 22

MEMBRES DEL GRUP INVESTIGADOR

  • Rosa Solà i Alberich, Catedràtic d’Universitat (IP del Grup)
  • Montse Giralt Batista, Titular d’Universitat
  • Rosa Nogues Llort, Titular d’Universitat
  • Rosa Mª Valls Zamora, Investigadora Doctora
  • Marta Romeu Ferran, Contractada Doctora
  • Sara Fernández Castillejo, Màster/Tècnica de Laboratori de Recerca
  • Vanessa Sánchez Martos, Màster/Tècnica de Laboratori de Recerca
  • Úrsula Catalán Santos, Investigadora Doctora
  • Anna Pedret Figuerola ,Investigadora en Formació
  • Mònica Muñoz, Investigadora en Formació
  • Núria Taltavull, Investigadora en Formació

ACTIVITATS I CAPACITATS DEL GRUP DE RECERCA

El grup està centrat en l’estudi dels beneficis dels components de la dieta sobre la salut, en especial, les malalties cardiovascular, com la fibra soluble, els productes del cacau, compostos fenòlics de l’oli d’oliva, l’àcid hialurònic.

L’expertesa de l’equip inclou estudis:

– d’intervenció nutricional en persones, en particular afectes de diverses patologies com les alteracions dels lípids com les hipercolesterolemies, hipertrigliceridemies, hipertensió arterial, síndrome metabòlica, gent gran, etc.
– estudis toxicològics en animals d’experimentació,
– estudis de l’estrés oxidatiu, inflamació etc, in vitro or ex vivo en cultius cel.lulars.El nostre grup té també una elevada capacitat de formació del personal investigador, com ho demostra el nombre de Tesis i treballs de Màster realitzats.

També treballem en educació per la salut en nutrició i en l’estil de vida per la prevenció de l’obesitat infantil. Estem realitzant un estudi sobre els efectes d’un programa d’intervenció en educació en alimentació i estil de vida saludable a les escoles d’educació primària per reduir la prevalença d’obesitat infantil (Reus, Cambrils, Salou, Vila-seca i, mes recentment Amposta).

Som professores del màster interuniversitari de Nutrició i Metabolisme i del màster d’Envelliment i Salut de la Universitat Rovira i Virgili.

L’equip és multidisciplinari format per metgesses, farmacèutiques, nutricionistes, biòlogues i tecnòlogues dels aliments.

LÍNIES DE RECERCA

  • Aliments funcionals, dislipemia i risc cardiovascular
    IP: Rosa Solà i Alberich
  • Estil de vida, nutrigenètica i intervenció nutricional
    IP: Rosa Solà i Alberich
  • Estil de vida, nutrigenètica i intervenció nutricional
    IP: Rosa Solà i Alberich
  • Marcadors d’estrès Oxidatiu
    IP: Montse Giralt Batista
  • Models de toxicitat: animals d’experimentació i in vitro.
    IP: Rosa Nogúes Llort

PROJECTES DE RECERCA COMPETITIUS (DARRERS 2 ANYS)

  • Aceite de oliva virgen y función de las lipoproteínas de alta densidad (HDL), un modelo de preparación especializada de un alimento funcional. IP: Rosa Solà Alberich.  Projecte coordinat: MI COVAS (IMIM), Mª J MOTILVA (UdL). Entitat finançadora: Ministerio de Ciencia e Innovación. Refèrencia: AGL2009-13517-CO3-03 VOHF. Durada: 3 anys. Vinculat a la línia de Recerca: 1 i 2
  • Metodologías para el diseño, evaluación y validación de alimentos funcionales en la prevención de enfermedades cardiovasculares y del Alzheimer.  IP: Rosa Solà Alberich. Entitat finançadora: Ministerio de Ciencia e Innovación. Refèrencia: Proyecto CENIT MET-DEV-FUN.  Durada: 4 anys. Vinculat a la línia de Recerca: 1 i 2
  • Aceite de oliva virgen enriquecido en compuestos fenólicos para optimizar la protección cardiovascular. Del consumo a los efectos protectores cardiovasculares. IP: Rosa Solà Alberich. Entitat finançadora: Ministerio de Educación y Ciencia. Refèrencia: AGL2005-07881-C02-02/ALI – Projecte coordinat: MJ MOTILVA (UdL). Durada: 3 anys. Vinculat a la línia de Recerca: 1 i 2
  • Ensayo de intervención nutricional aleatorio, doble ciego, controlado con placebo, para valorar la eficacia y la seguridad de un yogur desnatado suplementado con mobilee™ comparado con un yogur desnatado no suplementado, sobre la función articular, evolución ecográfica y calidad de vida de adultos con gonalgia de baja intensidad. En col·laboració amb el Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS). Refèrencia: Proyecto CENIT-SENIFOOD. IP: Rosa Solà Alberich / Montserrat Giralt. Entitat finançadora: Ministerio de Ciencia e Innovación. Refèrencia: AGL2005-07881-C02-02/ALI – Projecte coordinat: MJ MOTILVA (UdL). Durada: 1 any. Vinculat a la línia de Recerca: 1
  • Mecanismos de accion de acidos grasos poliinsaturados de origen marino en el sindrome metabolico y sinergismo con polifenoles e iminociclitoles.  IP: Rosa Nogués / Montserrat Giralt. Entitat finançadora: Ministerio de Ciencia e Innovación. Refèrencia: AGL2009-12374-C03-02. Durada: 3 anys. Vinculat a la línia de Recerca: 4
  • BIOmarkers of Robustness of Metabolic Homeostasis for Nutrigenomics-derived Health CLAIMS Made on Food. En col·laboració amb el Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS). IP: Rosa Solà Alberich / Montserrat Giralt. Entitat finançadora: UE Programa KBBE (VII Programa Marc Europeu). Referència: BIOCLAIMS STUDY FP7-KBBE-2009-3. Durada: 4 anys. Vinculat a la línia de Recerca: 4

PROJECTES DE RECERCA FINANÇATS PER LA INDÚSTRIA O D’ALTRES ENTITATS (DARRERS 2 ANYS)

  • EDAL (Educació en alimentació): un estudi d’intervenció educacional a les escoles d’educació primaria per la prevenció de l’obesitat infantil. IP: Rosa Solà Alberich / Montserrat Giralt. Entitat finançadora: Ajuntament de Reus (Institut Municipal Dr. Frias. Durada: 4 anys.
  • EDAL (Educació en alimentació): un estudi d’intervenció educacional a les escoles d’educació primaria per la prevenció de l’obesitat infantil. Terres de l’Ebre IP: Montserrat Giralt / Rosa Solà Alberich. Entitat finançadora: Diputació de Tarragona. Durada: 3 anys.
  • Ensayo clínico multicéntrico, comparativo, doble ciego, paralelo de dos vías, de los efectos del tratamiento con cutículas de semillas de Plantago ovata sobre el perfil lipídico de pacientes afectos de hipercolesterolemia. FASE IV-II. IP: Rosa Solà Alberich. Entitat finançadora: MADAUS España- ROTTAFARM. Durada: 2 anys.
  • Observatori de la Gent Gran. Ajuntament de Reus IP: Rosa Solà / Victòria Arija. Entitat finançadora: Ajuntament de Reus. Durada: 2 anys.

MILLORS PUBLICACIONS DEL GRUP (DARRERS 5 ANYS)

  • Solà R, Bruckert E, Valls RM, Narejos S, Luque X, Castro-Cabezas M, Doménech G, Torres F, Heras M, Farrés X, Vaquer JV, Martínez JM, Almaraz MC, Anguera A.
    Soluble fibre (Plantago ovata husk) reduces plasma low-density lipoprotein (LDL) cholesterol, triglycerides, insulin, oxidised LDL and systolic blood pressure in hypercholesterolaemic patients: A randomised trial.
    Atherosclerosis 2010;211(2):630-7.
    PMID: 20413122

Abstract: The objective was to evaluate whether the soluble fibre Plantago ovata (Po)-husk improves cardiovascular disease (CVD) risk biomarkers including low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C). METHODS: In a multi-centred, double-blind, placebo-controlled, parallel, randomised trial conducted in primary care-clinics in Spain, France and Holland, mild-moderate hypercholesterolaemic patients (age range: 43-67 years) received 14 g/d of Po-husk (n=126) or placebo (microcrystalline-cellulose 14 g/d; n=128) in a low saturated fat diet for 8 weeks. Subsequently, if LDL-C remained > or = 3.35 mmol/L [130 mg/dL], participants proceeded with the fibre plus simvastatin (20mg/d) for further 8 weeks. Lipid profile, blood pressure (BP), insulin, oxidised LDL and some gene polymorphisms involved in CVD risk were measured. RESULTS: Relative to placebo, Po-husk reduced plasma LDL-C by -6% (P<0.0002), total cholesterol (TC) by -6%, triglycerides (TG) by -21.6%, apolipoprotein (Apo) B-100 by -6.7%, oxidised LDL by a mean of -6.82 U/L (95%CI: 3.15-10.48), insulin by -4.68 pmol/L (95%CI: 0.68-8.67) and systolic BP by -4.0mm Hg (95%CI; 1.2-6.7) (P<0.05). The TG-lowering effect in the Po-husk group was magnified by variants in plasminogen-activator-inhibitor (PAI-1; rs1799768) and fatty acid-binding protein (FABP-2; rs1799883) genes. At 16 weeks, the intra-group action of simvastatin (20mg/d) added to Po-husk or placebo was a similar LDL-C reduction. CONCLUSIONS: Po-husk, apart from lowering LDL-C, also reduced TG, TG related to certain gene variants, TC, Apo B-100, oxLDL, insulin-resistance and systolic BP in mild-moderate hypercholesterolaemic individuals. Thus, the target patients to receive Po-husk would be those who present a cluster of various CVD risk factors, such as metabolic syndrome.

  • Solà R; Boj M; Hernández-Flix S; Camprubí M.
    Silica in oral drugs as a possible sarcoidosis inducing antigen. 
    Lancet 2009; 373:1943–1944.
    PMID: 19501734
  • Solà R, Godàs G, Ribalta J, Vallvé JC, Girona J, Anguera A, Ostos M, Recalde D, Salazar J, Caslake M, Martín-Luján F, Salas-Salvadó J, Masana L.
    Effects of soluble fiber (Plantago ovata husk) on plasma lipids, lipoproteins, and apolipoproteins in men with ischemic heart disease. 
    Am J Clin Nutr 2007;85(4):1157-6.
    PMID: 17413119

Background:

New dietary strategies to reduce cardiovascular disease (CVD) risk include the addition of fiber to the diet. The effect of soluble-fiber consumption derived from Plantago ovata husk on lipid risk factors in patients with CVD is unknown. OBJECTIVE: We compared the effects of soluble fiber (P. ovata husk) with those of insoluble fiber (P. ovata seeds) on plasma lipid, lipoprotein, and apolipoprotein (apo) concentrations within a CVD secondary prevention program. DESIGN: In a randomized, crossover, controlled, single-blind design, 28 men with CVD (myocardial infarction or stable angina) and an LDL-cholesterol concentration
  • Drissi A, Girona J, Cherki M, Godàs G, Derouiche A, El Messal M, Saile R, Kettani A, Solà R, Masana L, Adlouni A.
    Evidence of hypolipemiant and antioxidant properties of argan oil derived from the argan tree (Argania spinosa). 
    Clin Nutr 2004;23(5):1159-66.
    PMID: 15380909

Abstract: Virgin argan oil is of interest in cardiovascular risk prevention due to its fat composition and antioxidant compounds. AIMS: We investigated with Moroccan subjects the effect of regular virgin argan oil consumption on lipid profile and antioxidant status and the in vitro effect of argan oil minor compounds (tocopherols, sterols and polyphenols) on LDL peroxidation. DESIGN: Healthy subjects (20 men, 76 women) were studied. Sixty-two were regular consumers of argan oil and 34 were non-consumers. METHODS: Fasting plasma lipids, antioxidant vitamins and LDL oxidation susceptibility were analyzed. In vitro LDL oxidation by phenolic and apolar compounds of virgin argan oil were performed. RESULTS: Diet composition of argan oil consumers has a higher significant content of polyunsaturated fatty acids than that of non-consumers (8.8 +/- 1.0 vs. 6.6 +/- 0.9 g, P < 0.05). Subjects consuming argan oil have lower levels of plasma LDL cholesterol (12.7%, P < 0.05) and Lp(a) (25.3%, P < 0.05) compared with the non-consumers. In argan oil consumers, plasma lipoperoxides were lower (58.3%, P < 0.01) and molar ratio alpha-tocopherol/total cholesterol (21.6%, P < 0.05) and alpha-tocopherol concentration (13.4%, P < 0.05) were higher compared with the non-consumers group. In spite of higher levels of plasma antioxidant and lower levels of lipoperoxides in argan oil consumers, LDL oxidation susceptibility remained fairly similar. A strong positive correlation was observed between increasing phenolic extract, sterol and tocopherol concentrations and the LDL-Lag phase (P < 0.05). CONCLUSIONS: Our findings suggest for the first time that regular consumption of virgin argan oil induces a lowering of LDL cholesterol and has antioxidant properties. This oil offers an additional natural food to reducing cardiovascular risk.

  • Sundl I, Guardiola M, Khoschsorur G, Solà R, Vallvé JC, Godàs G, Masana L, Maritschnegg M, Meinitzer A, Cardinault N, Roob JM, Rock E, Winklhofer-Roob BM, Ribalta J.
    Increased concentrations of circulating vitamin E in carriers of the apolipoprotein A5 gene – 1131T>C variant and associations with plasma lipids and lipid peroxidation. 
    J Lipid Res 2007;48(11):2506-13.
    PMID: 17693622

Abstract: The aim of this study was to investigate the effects of the apolipoprotein A5 (APOA5) 1131T>C gene variant on vitamin E status and lipid profile. The gene variant was determined in 297 healthy nonsmoking men aged 20-75 years and recruited in the VITAGE Project. Effects of the genotype on vitamin E in plasma, LDL, and buccal mucosa cells (BMC) as well as on cholesterol and triglyceride (TG) concentrations in plasma and apolipoprotein A-I (apoA-I), apoB, apoE, apoC-III, and plasma fatty acids were determined. Plasma malondialdehyde concentrations as a marker of in vivo lipid peroxidation were determined. C allele carriers showed significantly higher TG, VLDL, and LDL in plasma, higher cholesterol in VLDL and intermediate density lipoprotein, and higher plasma fatty acids. Plasma alpha-tocopherol (but not gamma-tocopherol, LDL alpha- and gamma-tocopherol, or BMC total vitamin E) was increased significantly in C allele carriers compared with homozygote T allele carriers (P = 0.02), but not after adjustment for cholesterol or TG. Plasma malondialdehyde concentrations did not differ between genotypes. In conclusion, higher plasma lipids in the TC+CC genotype are efficiently protected against lipid peroxidation by higher alpha-tocopherol concentrations. Lipid-standardized vitamin E should be used to reliably assess vitamin E status in genetic association studies.

INSTITUCIONS QUE RECONEIXEN AL GRUP DE RECERCA