GRUP DE RECERCA FUNDACIÓ DIETA MEDITERRÀNIA
Centre: Fundació Dieta Mediterrània (Barcelona)
Directora: Rosa M Casas
Co-director: Ramón Estruch
a/e de contacte: rcasas1@recerca.clinic.cat– info@dietamediterranea.com
Telèfon de contacte: (+34) 93 414 31 58
Actualització fitxa tècnica del grup: NOVEMBRE DE 2023
Pàgina web del Grup: https://dietamediterranea.com/
MEMBRES DEL GRUP INVESTIGADOR
Rosa M. Casas, Director
Fundació Dieta Mediterrània
a/e: rcasas1@recerca.clinic.cat
Ramon Estruch, Co-director
Consultor Sènior. Servei de Medicina Interna, Hospital Clínic
a/e: restruch@clinic.cat
Blanca Raidó Quintana
Responsalbe de Formació, Fundació Dieta Mediterrània
a/e: blanca.raido@fundaciondietamediterranea.org
Jordi Gonzalez
Nutricionista-Dietista, Fundació Dieta Mediterrània
a/e: jordi@fundaciondietamediterranea.org
Ana Mª Ruiz
Nutricionista-Dietista pre-doctoral, Fundació Dieta Mediterrània
a/e: AMRUIZ@recerca.clinic.cat
Actualització del Grup: DESEMBRE DE 2023
ACTIVITATS I CAPACITATS DEL GRUP DE RECERCA
La Fundació Dieta Mediterrània (FDM) és una entitat sense ànim de lucre de caràcter científic fundada el 1996. La finalitat principal de la qual és la salvaguarda del patrimoni mil·lenari comú a les poblacions de la conca mediterrània, la filosofia de vida i costums alimentàries i culinàries han despertat d’interès d’eminents científics de tot el món en les últimes dècades per la seva contribució a la prevenció de nombroses malalties.
La Fundació Dieta Mediterrània està formada per un patronat que inclou organismes de l’administració pública així com altres entitats i empreses. Està avalada per un comitè científic (Paralelo 40) de gran prestigi internacional dels diferents elements que defineix la Dieta Mediterrània (nutrició, salut, economia, antropologia, etc.) format per reconeguts investigadors internacionals, que assessoren la FDM en temes científics, i està presidit pel Dr. Ramon Estruch, consultor sènior del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Clínic de Barcelona i Professor Associat de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona.
La Fundació destaca per la seva llarga trajectòria paral·lela en la investigació del “patró de dieta mediterrània” i salut, així com en la promoció del patró a través de campanyes d’educació nutricional. La seva recerca es basa en l’estudi de la mencionada associació, sobretot a través de revisions sistemàtiques, en la monotorització de l’adhesió al patró a través d’índexs alimentaris, la buscada del consens en una definició de l’esmentat patró entre els experts i la investigació de com millorar l’oferta i la demanda alimentaria en l’àmbit de l’alimentació laboral, sense oblidar la part d’investigació més cultural, i altres no vinculades amb la salut de forma directa.
La FDM organitza de forma biennal, en el marc d’Alimentària, el Congrés Internacional de Barcelona sobre la Dieta Mediterrània que reuneix més de 300 experts d’arreu del món.
Una altra activitat on participa de forma activa és en projectes internacionals. Els últims a destacar són: Meddiet / ENPI i Md.net / InterregMed.
A més a més, des de la seva creació, la FDM realitza entre altres una varietat d’activitats dirigides a la promoció, difusió i investigació de la Dieta Mediterrània.
LÍNIES DE RECERCA
Línia: Fomenta l’estudi, la investigació i la difusió dels beneficis de la Dieta Mediterrània a nivell nutricional i de salut.
Investigador principal: Rosa Mª Casas
Línia: Recuperació i promoció de la Dieta Mediterrània de manera sostenible i amb el compromís amb el medi ambient.
Investigador principal: Rosa Mª Casas
Línia: Impolsar estils de vida saludables entre la societat.
Investigador principal: Rosa Mª Casas
Línia: Promoure el coneixement científic i la investigació sobre la Dieta Mediterrània com a eina clau per a contribuir a la millora de la salut pública.
Investigador principal: Rosa Mª Casas
Línia: Promoció de la Dieta Mediterrània a les escoles, així com mitjançant les activitats de revisió de menús escolars.
Investigador principal: Rosa Mª Casas
Línia: Promoció de la Dieta Mediterrània sobre les malalties cròniques.
Investigador principal: Rosa Mª Casas
Línia: Recopilació de l’evidència científica sobre el binomi dieta mediterrània i salut.
Investigador principal: Rosa Mª Casas
Línia: Inventari Dieta Mediterrània.
Investigador principal: Paz Gomez
MILLORS PUBLICACIONS DEL GRUP
Castro-Barquero S, Casas R, Rimm EB, Tresserra-Rimbau A, Romaguera D, Martínez JA, Salas-Salvadó J, Martínez-González MA, Vidal J, Ruiz-Canela M, Konieczna J, Sacanella E, García-Gavilán JF, Fitó M, García-Arellano A, Estruch R.
Loss of Visceral Fat is Associated with a Reduction in Inflammatory Status in Patients with Metabolic Syndrome.
Mol Nutr Food Res. 2023 Feb;67(4):e2200264.
doi: 10.1002/mnfr.202200264.
PMID: 36416291.
Domínguez-López I, Casas R, Chiva-Blanch G, Martínez-González MÁ, Fitó M, Ros E, Lamuela-Raventós RM, Estruch R.
Serum vitamin B12 concentration is associated with improved memory in older individuals with higher adherence to the Mediterranean diet.
Clin Nutr. 2023 Dec;42(12):2562-2568.
doi: 10.1016/j.clnu.2023.10.025.
PMID: 37948836.
Casas R, Castro-Barquero S, Crovetto F, Larroya M, Ruiz-León AM, Segalés L, Nakaki A, Youssef L, Benitez L, Casanovas-Garriga F, Vieta E, Crispi F, Gratacós E, Estruch R.
Maternal Dietary Inflammatory Index during Pregnancy Is Associated with Perinatal Outcomes: Results from the IMPACT BCN Trial.
Nutrients. 2022 May 29;14(11):2284.
doi: 10.3390/nu14112284.
PMID: 35684084
Casas R, Raidó-Quintana B, Ruiz-León AM, Castro-Barquero S, Bertomeu I, Gonzalez-Juste J, Campolier M, Estruch R.
Changes in Spanish lifestyle and dietary habits during the COVID-19 lockdown.
Eur J Nutr. 2022 Aug;61(5):2417-2434.
doi: 10.1007/s00394-022-02814-1.
PMID: 35129647
Crovetto F, Crispi F, Casas R, Martín-Asuero A, Borràs R, Vieta E, Estruch R, Gratacós E; IMPACT BCN Trial Investigators.
Effects of Mediterranean Diet or Mindfulness-Based Stress Reduction on Prevention of Small-for-Gestational Age Birth Weights in Newborns Born to At-Risk Pregnant Individuals: The IMPACT BCN Randomized Clinical Trial.
JAMA. 2021 Dec 7;326(21):2150-2160.
doi: 10.1001/jama.2021.20178.
PMID: 34874420
INSTITUCIONS QUE RECONEIXEN AL GRUP DE RECERCA
Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación de España
Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de Catalunya
Consejería de Agricultura, Agua y Desarrollo Rural de la Junta de Castilla La Mancha
Consejería de Desarrollo Rural y Sostenibilidad del Gobierno de Aragón
Universidad de Vic – Universidad Central de Cataluña
Universitat Ramon Llull – Blanquerna
Universidad de Navarra
Ministerio de Cultura y Deporte de España