GRUP DE RECERCA BIOMARCADORS I METABOLÒMICA NUTRICIONAL DELS ALIMENTS
Universitat de Barcelona (Barcelona)
Directora: Cristina Andrés Lacueva,
Adreça mail de contacte del grup de Recerca: candres@ub.edu
Telèfon de contacte: (+34) 934 03 48 40
Web: http://www.nutrimetabolomics.com
Actualització fitxa tècnica del grup: desembre 2023
MEMBRES DEL GRUP INVESTIGADOR
Cristina Andres Lacueva, IP del Grup
Catedràtic
Universitat de Barcelona
a/e: candres@ub.edu
Mireia Urpí-Sardà
Professor Agregat
Universitat de Barcelona
a/e: murpi@ub.edu
Rafael Llorach Asunción
Professor Agregat
Universitat de Barcelona
a/e: rafallorach@ub.edu
Tomás Meroño
Professor Lector
Universitat de Barcelona
a/e: tomasmerono@ub.edu
Montserrat Rabassa Bonet
Investigadora postdoctoral Ramón y Cajal
Universitat de Barcelona
a/e: montse_rabassa@ub.edu
Miriam Martínez Huélamo
Investigadora Postdoctoral / Professora associada
CIBERFES-Universitat de Barcelona
a/e: mmartinezh@ub.edu
Nicole Hidalgo Liberona
Investigadora Postdoctoral / Professora associada
Universitat de Barcelona
a/e: n.hidalgoliberona@ub.edu
Anna Guadall Roldán
Investigadora Postdoctoral /Prof Associada
FBG/Universitat de Barcelona
a/e: annaguadall@ub.edu
Andrea de la Garza Puentes
Investigadora Posdoctoral Innovation Developer / Professora associada
Universitat de Barcelona
a/e: adelagarza@ub.edu
Andrea Unión Caballero
Investigadora predoctoral FPU-Ministerio
Universitat de Barcelona
a/e: andrea.union@ub.edu
Alba Tor Roca
Investigadora predoctoral FPU-Ministerio
Universitat de Barcelona
a/e: albator@ub.edu
Meryl Cruz
Investigadora predoctoral FPI-Ministerio
Universitat de Barcelona
a/e: mcruzb@ub.edu
Rodrigo Rafael Tume Peralta
Investigador predoctoral FPI-Maria de Maetzu
INSA-Universitat de Barcelona
a/e: rtumeper8@alumnes.ub.edu
Actualitazació de l’equip investigador: desembre 2023
ACTIVITATS I CAPACITATS DEL GRUP DE RECERCA
El grup de recerca Biomarcadors i Metabolòmica Nutricional i dels Aliments forma part del Departament de Nutrició, Ciències de l’Alimentació i Gastronomia de la Universitat de Barcelona, CIBER Fragilitat i envelliment saludable (CIBERFES),
La nostra activitat científica es centra principalment en l’avaluació dietètica i nutricional com els principals determinants de la salut humana. Aquesta activitat ha consistit en la comprensió dels vincles qualitatius i quantitatius entre els patrons dietètics, el fenotip nutricional i els factors de risc de malalties cròniques relacionades amb la dieta. Els objectius principals de la nostra investigació han estat: i) Aplicar de manera intensiva l’anàlisi metabolòmica no dirigida i dirigida per LC-MS per entendre com els nous biomarcadors dietètics identificats modulen les associacions de risc de malaltia i dieta mitjançant enfocaments de via i xarxa; ii) La identificació de “signatures metabòliques d’hàbits alimentaris” robustes per a una sèrie d’aliments d’alta importància per a la salut pública; iii) Definir i desenvolupar noves estratègies metodològiques per al descobriment de biomarcadors; iv) El desenvolupament d’una base de dades interna de metabolomes humans i d’eines bioinformàtiques i bioestadístiques per a la interpretació i identificació de nous biomarcadors.
Camps de recerca:
– Metabolòmica i Biomarcadors d’exposició a substàncies actives, aliments i/o patrons dietètics
– Metabolòmica i Biomarcadors nutricionals i de risc de malaltia
– Desenvolupament de biomarcadors d’efecte i ingesta. Bioquímica clínica i biologia molecular de l’obesitat i la diabetis. Estudis de perfils metabolòmics.
– Desenvolupament metodològic en tècniques analítiques avançades: Nutrimetabolòmica en mostres biològiques complexes.
– El paper dels aliments en la relació hoste- microbiota intestinal.
– Ingesta de polifenols i factors de risc per a malalties cròniques, un enfocament metabolòmic: estudis clínics i epidemiològics (estudi InCHIANTI, EPIC i PREDIMED, Danish Diet Cancer and Health Cohort).
LÍNIES DE RECERCA
Línia de recerca:Estudio de biomarcadores nutricionales asociados a patrones de dieta, polifenoles y compuestos bioactivos, metabotipos y fenotipos de riesgo de enfermedad.
Investigador(s) principal(s): C. Andres-Lacueva
Co-Investigador: T. Meroño / M. Urpí-Sardà / R. Llorach
Línia de recerca: Desarrollo de tablas de composición de alimentos en componentes bioactivos de interés en epidemiología nutricional.
Investigador(s) principal(s): M. Rabassa /C. Andres-Lacueva
Co-Investigador: N. Hidalgo / M. Urpí-Sardà
Línia de recerca: Desarrollo de bases de datos de biomarcadores de ingesta y biomarcadores de riesgo de enfermedades mediante aproximación metabolómica.
Investigador(s) principal(s): C. Andres-Lacueva
Co-Investigador: N. Hidalgo-Liberona / T. Meroño / M. Rabassa
Línia de recerca: Desenvolupament metodològic en tècniques analítiques avançades: Nutrimetabolòmica en mostres biològiques complexes
Investigador(s) principal(s): C. Andres-Lacueva
Co-Investigador: M. Martínez / R. Llorach /M. Urpí-Sardà
Línia de recerca: El paper dels aliments en la relació hoste- microbiota intestinal
Investigador principal: T. Meroño
Co-Investigador: C. Andres-Lacueva
Línia de recerca: Herramientas bioinformáticas para la interpretación biológica y la visualización
Investigador(s) principal(s): Anna Guadall /C. Andrés-Lacueva
Línia de recerca: Nutrición de precisión y personalizada mediante el estudio de los efectos de patrones de dieta y el rol de los ejes microbiota-intestino-órganos en el envejecimiento saludable.
Investigador(s) principal(s): C. Andres-Lacueva
Co-Investigador: T. Meroño
Línia de recerca: Evaluación científica de mensajes sobre la alimentación, nutrición y salud presentes en la sociedad y desarrollo de pautas y herramientas para fomenter el pensamiento crítico en la población.
Investigador(s) principal(s): M. Rabassa
MILLORS PUBLICACIONS DEL GRUP
Meroño T, Peron G, Gargari G, González-Domínguez R, Miñarro A, Vegas-Lozano E, Hidalgo-Liberona N, Del Bo’ C, Bernardi S, Kroon PA, Carrieri B, Cherubini A, Riso P, Guglielmetti S, Andrés-Lacueva C.
The relevance of urolithins-based metabotyping for assessing the effects of a polyphenol-rich dietary intervention on intestinal permeability: A post-hoc analysis of the MaPLE trial.
Food Res Int. 2022 Sep;159:111632.
doi: 10.1016/j.foodres.2022.111632.
PMID: 35940768
Tor-Roca A, Sánchez-Pla A, Korosi A, Pallàs M, Lucassen PJ, Castellano-Escuder P, Aigner L, González-Domínguez R, Manach C, Carmona F, Vegas E, Helmer C, Feart C, Lefèvre-Arbogast S, Neuffer J, Lee H, Thuret S, Andres-Lacueva C, Samieri C, Urpi-Sarda M.
A Mediterranean Diet-Based Metabolomic Score and Cognitive Decline in Older Adults: A Case-Control Analysis Nested within the Three-City Cohort Study.
Mol Nutr Food Res. 2023 Oct 24:e2300271.
doi: 10.1002/mnfr.202300271.
PMID: 37876144
Lanuza F, Bondonno NP, Zamora-Ros R, Rostgaard-Hansen AL, Tjønneland A, Landberg R, Halkjær J, Andres-Lacueva C.
Comparison of Flavonoid Intake Assessment Methods Using USDA and Phenol Explorer Databases: Subcohort Diet, Cancer and Health-Next Generations-MAX Study.
Front Nutr. 2022 Apr 4;9:873774.
doi: 10.3389/fnut.2022.873774.
PMID: 35445059
Lanuza F, Meroño T, Zamora-Ros R, Bondonno NP, Rostgaard-Hansen AL, Sánchez- Pla A, Miro B, Carmona-Pontaque F, Riccardi G, Tjønneland A, Landberg R, Halkjær J, Andres-Lacueva C.
Plasma metabolomic profiles of plant-based dietary indices reveal potential pathways for metabolic syndrome associations.
Atherosclerosis. 2023 Oct;382:117285.
doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2023.117285.
PMID: 37778133
Lanuza F, Zamora-Ros R, Bondonno NP, Meroño T, Rostgaard-Hansen AL, Riccardi G, Tjønneland A, Landberg R, Halkjær J, Andres-Lacueva C.
Dietary polyphenols, metabolic syndrome and cardiometabolic risk factors: An observational study based on the DCH-NG subcohort.
Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2023 Jun;33(6):1167-1178.
doi: 10.1016/j.numecd.2023.02.022.
PMID: 3694893
INSTITUCIONS QUE RECONEIXEN AL GRUP DE RECERCA
- AQU/AGAUR/SGR2021_0687 – https://webgrec.ub.edu/cgi-bin/3DADREC/crfitgrup.cgi?PAR=BIOMETAL
CIBERFES_ISCIII – https://www.ciberfes.es/grupos/grupo-de-investigacion?id=22457
Icrea Academia – https://www.icrea.cat/es/icrea-academia
JPI HDHL-EU – https://www.healthydietforhealthylife.eu/project/carb-q-4-health
Universitat de Barcelona – https://webgrec.ub.edu/webpages/000003/cat/candres.ub.edu.html