GRUP DE RECERCA ANTIOXIDANTS NATURALS: POLIFENOLS
Universitat de Barcelona (Barcelona)
Director: Rosa Maria Lamuela-Raventós
A/E  de contacte del grup de Recerca: lamuela@ub.edu
Telèfon de contacte: (+34) 934 03 48 43
Web: http://www.polyphenolresearch.com/

Actualització fitxa tècnica del grup: DESEMBRE DE 2023

MEMBRES DEL GRUP INVESTIGADOR

Rosa María Lamuela Raventós, Director
Catedràtica d’Universitat
Universitat de Barcelona
a/e: lamuela@ub.edu

Anna Vallverdú Queralt
Professora agregada
Universitat de Barcelona
a/e: avallverdu@ub.edu

Maria Pérez Bosch
Professora agregada
Universitat de Barcelona
a/e: mariaperez@ub.edu

Anna Tresserra Rimbau
Professora Lectora Serra-Hunter
Universitat de Barcelona
a/e: annatresserra@ub.edu

Marina Corrado
Investigadora postdoctoral Marie Skłodowska-Curie Actions
Universitat de Barcelona
a/e: marinacorrado@ub.edu

Simeón Ruiz Martí
Tècnic
Universitat de Barcelona
a/e: simeonruiz@ub.edu

Julián Lozano Castellón
Investigador postdoctoral
Universitat de Barcelona
a/e: julian.lozano@ub.edu

Alexandra Olmo Cunillera
Investigadora predoctoral
Universitat de Barcelona
a/e: alexandra.olmo@ub.edu

Camila Fernanda Arancibia Riveros
Investigadora predoctoral
Universitat de Barcelona
a/e: carancri77@alumnes.ub.edu

Inés Domínguez López
Investigadora predoctoral FPU
Universitat de Barcelona
a/e: idominguez@ub.edu

David Eduardo Murcia Lesmes
Investigador predoctoral MINCIENCIAS
Universitat de Barcelona
a/e: murciade@ub.edu

Ricardo López Solís
Investigador predoctoral CONACYT
Universitat de Barcelona
a/e: ricardo.lopez@ub.edu

Mohamed Mohamed Abuhabib
Investigador predoctoral FI-SDUR
Universitat de Barcelona
a/e: mabuhaab8@alumnes.ub.edu

Rocío Gutierrez Romero
Investigadora predoctoral
Universitat de Barcelona
a/e: rogutierrez@ub.edu

Polina Galkina
Investigadora predoctoral FI
Universitat de Barcelona
a/e: polinagalkina@ub.edu

Clara Abarca Rivas
Investigadora predoctoral FPU
Universitat de Barcelona
a/e: claraabarca@ub.edu

Eulàlia Gutiérrez Alcalde
Investigadora predoctoral
Universitat de Barcelona

Francesc Miquel Campins Machado
Tècnic
Fundació Bosch i Gimpera
a/e: francesc.campins@ub.edu

Actualització dels memmbres del Grup: DESEMBRE DE 2023

ACTIVITATS I CAPACITATS DEL GRUP DE RECERCA

El grup Antioxidants Naturals treballa en projectes relacionats amb la recerca de compostos bioactius dels aliments i la seva activitat biològica en éssers humans.

Estudis de compostos bioactius:

  • Estudiar la composició d’una àmplia gama d’aliments i determinar com els nivells i efectes dels compostos fenòlics son afectats per factors intrínsecs, com la genètica, i per factors extrí­nsecs, particularment la cultura, la tecnologia, el processament i emmagatzemament d’aliments.
  • Avaluar els factors que afecten la biodisponibilitat dels compostos, com la permeabilitat del compost en lloc de l’absorció, el metabolisme que pateixen a nivell intestinal i hepàtic i la microbiota intestinal entre d’altres, fent un ús combinat de dues tècniques cromatogràfiques LC-ESI-LTQ-Orbitrap i HPLC-ESI-MS/MS per la identificació i cuantificació de metabòlits, respectivament.

Efecte del cuinat:

  • Estudiar l’efecte del cuinat sobre la composició nutricional, els compostos bioactius i la qualitat sensorial dels aliments, promovent l’ús d’oli d’oliva verge extra.
  • Avaluar els ingredients del sofregit de tomàquet i l’efecte sinèrgic dels mateixos per determinar el seu possible efecte protector davant l’oxidació dels compostos fenòlics i determinar si els ingredients contribueixen a extreure els compostos bioactius del tomàquet afavorint l’absorció.

Estudis nutricionals de compostos bioactius: assajos clínics i estudis epidemiològics

  • Optimitzar mètodes d’avaluació de biomarcadors nutricionals, en diferents mostres biològiques, per conèixer de forma més precisa la ingesta alimentària d’aliments, nutrients, no nutrients i/o patrons dietètics. Un dels principals anàlisis que realitzem és identificar i/o quantificar polifenols en orina com biomarcador de ingesta de fruites i/o verdures.
  • Avaluar l’efecte de la dieta mediterrània enriquida amb aliments rics en compostos fenòlics sobre la modulació dels factors de risc de la diabetis mellitus tipus 2.
  • Avaluar l’efecte que tenen els components bioactius de la dieta mediterrània, com polifenols, carotenoides i/o vitamines, en la prevenció i reducció de malalties cardiovasculars, a través d’estudis de cohort. També, estudiar el consum d’aliments en diferents presentacions (frescos i elaborats), i la influència que tenen sobre els valors de pressió arterial.
  • Desenvolupar mètodes d’identificació i/o quantificació de metabòlits de la microbiota i observar l’efecte que tenen sobre indicadors de salut cardiovascular en diferents poblacions.

Dissenyar, implementar i avaluar estudis epidemiològics en nutrició; oferint així les eines necessàries per realitzar intervencions de prevenció i promoció de la salut amb més eficàcia. Les principals activitats que realitzem són evaluació de la ingesta dietètica i hàbits alimentaris, mesures antropomètriques, anàlisi bioquímics, recol·lecció i/o anàlisi de mostres biològiques.

LÍNIES DE RECERCA

Línia de recerca: Anàlisi de polifenols en aliments (tomàquet, oli d’oliva, vins, cacau, cervesa…)
Investigador principal: Rosa María Lamuela Raventós
Co-investigador: Anna Vallverdú Queralt

Línia de recerca: Estudis Clínics i epidemiològics.
Investigador principal: Rosa María Lamuela Raventós
Co-investigador: Anna Tresserra Rimbau

Línia de recerca: Anàlisi de polifenols de raïm, vins i tomàquet en restes arqueològiques
Investigador principal: Rosa María Lamuela Raventós

Línia de recerca: Factors que modifiquen la presència dels components bioactius i la seva efectivitat.
Investigador principal: Rosa María Lamuela Raventós
Co-investigador: Maria Pérez Bosch

Línia de recerca: Factors que modifiquen la presència dels components bioactius i la seva efectivitat.
Investigador principal: Rosa María Lamuela Raventós

MILLORS PUBLICACIONS DEL GRUP

Domínguez-López I, Arancibia-Riveros C, Casas R, Tresserra-Rimbau A, Razquin C, Martínez-González MÁ, Hu FB, Ros E, Fitó M, Estruch R, López-Sabater MC, Lamuela-Raventós RM.
Changes in plasma total saturated fatty acids and palmitic acid are related to pro-inflammatory molecule IL-6 concentrations after nutritional intervention for one year.
Biomed Pharmacother. 2022 Jun;150:113028.
doi: 10.1016/j.biopha.2022.113028.
PMID: 35483198.

Lozano-Castellón J., Rinaldi de Alvarenga J.F., Vallverdú-Queralt A., Lamuela-Raventós R.M.
Cooking with extra-virgin olive oil: A mixture of food components to prevent oxidation and degradation.
Trends in Food Science and Technology

Domínguez-López I, Marhuenda-Muñoz M, Tresserra-Rimbau A, Hernáez Á, Moreno JJ, Martínez-González MÁ, Salas-Salvadó J, Corella D, Fitó M, Martínez JA, lonso-Gómez ÁM, Wärnberg J, Vioque J, Romaguera D, López-Miranda J, Bernal-Lopez MR, Lapetra J, Serra-Majem JL, Bueno-Cavanillas A, Tur JA, Martín-Sánchez V, Pintó X, Delgado-Rodríguez M, Matía-Martín P, Vidal J, Vázquez C, Daimiel L, Serra-Mir M, Vázquez-Ruiz Z, Nishi SK, Sorli JV, Castañer O, Abete I, Luna JV, Carabaño-Moral R, Asencio A, Prohens L, Garcia-Rios A, Casas R, Gomez-Perez AM, Santos-Lozano JM, Razquin C, Martínez MÁ, Saiz C, Robledo-Pastor V, Zulet MA, Salaverria I, Eguaras S, Babio N, Malcampo M, Ros E, Estruch R, López-Sabater MC, Lamuela-Raventós RM.
Fruit and Vegetable Consumption is Inversely Associated with Plasma Saturated Fatty Acids at Baseline in Predimed Plus Trial.
Mol Nutr Food Res. 2021 Sep;65(17):e2100363.
doi: 10.1002/mnfr.202100363.
PMID: 34273124.

Parilli-Moser I, Domínguez-López I, Trius-Soler M, Castellví M, Bosch B, Castro-Barquero S, Estruch R, Hurtado-Barroso S, Lamuela-Raventós RM.
Consumption of peanut products improves memory and stress response in healthy adults from the ARISTOTLE study: A 6-month randomized controlled trial.
Clin Nutr. 2021 Nov;40(11):5556-5567.
doi: 10.1016/j.clnu.2021.09.020.
PMID: 34656952.

López-Yerena A, Grases-Pintó B, Zhan-Dai S, Pérez-Cano FJ, Lamuela-Raventos RM, Rodríguez-Lagunas MJ, Vallverdú-Queralt A. Nutrition during pregnancy and lactation: New evidence for the vertical transmission of extra virgin olive oil phenolic compounds in rats.
Food Chem. 2022 Oct 15;391:133211.
doi: 10.1016/j.foodchem.2022.133211.
PMID: 35598388.

INSTITUCIONS QUE RECONEIXEN AL GRUP DE RECERCA

Generalitat de Catalunya (2021 SGR 00334)

CIBEROBN (Centro de Investigación Biomédica en Red, Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición)
www.ciberobn.es