GRUP DE RECERCA AMINES I POLIAMINIES BIOACTIVES DELS ALIMENTS

Universitat de Barcelona (Barcelona)

Directora: M. Carmen Vidal Carou
Co-Director: Mariluz Latorre Moratalla

mcvidal@ub.edu

(+34) 934 02 45 13

http://insa.ub.edu/recerca/directori-de-grups-de-recerca

Actualització fitxa tècnica del grup: desembre de 2023

MEMBRES DEL GRUP INVESTIGADOR

Carmen Vidal Carou, Director
Catedràtica de Nutrició i Bromatologia, Universitat de Barcelona
a/e: mcvidal@ub.edu

Mariluz Latorre Moratalla
Professora Titular de Tecnologia d’Aliments, Codirector
Universitat de Barcelona
a/e: mariluzlatorre@ub.edu

M. Teresa Veciana Nogués
Professora Titular de Nutrició i Bromatologia
Universitat de Barcelona
a/e: veciana@ub.ed

Oriol Comas Basté
Investigador Postdoctoral i Professor Associat
Universitat de Barcelona
a/e: oriolcomas@ub.edu

Sònia Sánchez Pérez
Investigadora Postdoctoral i Professora Associada
Universitat de Barcelona
a/e: soniasanchezperez@ub.edu

Natalia Toro Funes
Investigadora Postdoctoral i Professora Substituta
Universitat de Barcelona
a/e: natalia.toro@ub.edu

Joan Bosch Fusté
Investigador i Tècnic Superior
Universitat de Barcelona
a/e: jbosch001@ub.edu

M. Clara de Moraes Prata Gaspar
Investigadora Postdoctoral i Professora Associada
Universitat de Barcelona
a/e: demoraesprata@ub.edu

Judit Costa Català
Investigadora Predoctoral
Universitat de Barcelona
a/e: jcostacatala@ub.edu

Adriana Duelo Martínez
Investigadora Predoctoral
Universitat de Barcelona
a/e: aduelo@ub.edu

Irache Iduriaga Platero
Investigadora Predoctoral
Universitat de Barcelona
a/e: iracheiduriaga98@ub.edu

Actualització de l’apartat: desembre de 2023

ACTIVITATS I CAPACITATS DEL GRUP DE RECERCA

El grup de recerca treballa en l’àmbit de les amines i poliamines dels aliments des de 1983 i fruit d’aquesta dedicació es disposa d’un ampli coneixement sobre el seu anàlisi, l’origen o les causes de la seva presència en els aliments, els potencials efectes positius o negatius en l’organisme i les estratègies per reduir o augmentar la seva presència en els aliments. L’experiència acumulada ha permès disposar d’una extensa base de dades de composició quali i quantitativa d’amines i poliamines en aliments (amb més de 1000 entrades). Aquesta informació va ser transferida a l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) per a l’elaboració d’un informe científic en el que s’avaluà el risc de les amines en els aliments. Actualment, la recerca en aquest àmbit es basa principalment en l’avaluació de l’exposició dietètica i, eventualment, del risc o del benefici associat, així com també en el desenvolupament i avaluació de noves estratègies per controlar la presència d’amines biògenes en aliments fermentats, basades en l’ús d’ingredients naturals com a font d’enzim DAO o bacteris tecnològics amb aquesta activitat enzimàtica.

Durant els darrers anys, la intolerància a la histamina ha esdevingut un tema d’interès creixent, tant per a la societat com per a la comunitat científica. En aquest àmbit, el grup de recerca centra actualment la seva activitat investigadora en augmentar el coneixement sobre aquesta intolerància alimentària, així com també en el desenvolupament de noves estratègies per al seu diagnòstic i gestió dietètica. Concretament, s’estan duent a terme diferents projectes, en col·laboració amb centres com l’Hospital Clínic, l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron i l’Hospital Trias i Pujol, basats en l’estudi de la relació entre la microbiota i la intolerància a la histamina, la identificació de biomarcadors de la histamina en orina o l’eficàcia clínica de la suplementació amb enzim DAO, entre d’altres. Així mateix, s’està treballant per disposar d’un enzim DAO exogen d’origen vegetal com a ingredient actiu de complements alimentosos per al tractament dietètic de la intolerància a la histamina.

El grup treballa també en línies de recerca relacionades amb la sostenibilitat alimentària i l’economia circular. Actualment s’està treballant en diferents estratègies de revalorització de les mares del cava, un subproducte sense valor afegit de l’elaboració del cava. Els resultats obtinguts fins al moment indiquen que les mares del cava tenen un efecte promotor en el creixement de bacteris fermentatius i protector envers microorganismes patògens i, per tant, poden esdevenir un ingredient òptim per a la millora de la seguretat de productes fermentats. El seu alt contingut en fibra també posiciona les mares del cava com a potencial ingredient prebiòtic.

Des d’una perspectiva social, el grup de recerca està implicat en la realització d’estudis centrats en l’avaluació dels coneixements i les percepcions dels consumidors sobre alimentació. Mitjançant enquestes específicament dissenyades i validades a tal efecte, es pretén avaluar el nivell de coneixement i/o percepcions dels consumidors sobre aspectes tals com, per exemple, l’alimentació saludable i sostenible o el malbaratament alimentari i els impactes ambientals associats.

LÍNIES DE RECERCA

Línia de Recerca: Amines biògenes: significació en la qualitat i innocuïtat alimentària.
Investigador(s) principal(s): M. Carmen Vidal Carou
Co-investigador: Mariluz Latorre Moratalla

Línia de Recerca: Etiologia de la intolerància a la histamina: microbiota intestinal, polimorfismes genètics i interaccions entre fàrmacs i compostos bioactius amb l’enzim diamino oxidasa (DAO).
Investigador(s) principal(s): M. Carmen Vidal Carou
Co-investigador: Mariluz Latorre Moratalla

Línia de Recerca: Noves aproximacions per al diagnòstic de la intolerància a la histamina: estudi de biomarcadors metabolòmics de la histamina en orina.
Investigador(s) principal(s): M. Carmen Vidal Carou
Co-investigador: Oriol Comas Basté

Línia de Recerca: Control dietètic de la intolerància a la histamina: dietes baixes en histamina i complements alimentosos d’enzim DAO (origen animal, vegetal o probiòtic).
Investigador(s) principal(s): M. Carmen Vidal Carou
Co-investigador: Oriol Comas Basté

Línia de Recerca: Estudi clínic per a validar l’eficàcia de l’enzim diamino oxidasa (DAO) exògen en el tractament de la intolerància a la histamina.
Investigador(s) principal(s): M. Carmen Vidal Carou
Co-investigador: Mariluz Latorre Moratalla

Línia de Recerca: Interès i significació de les poliamines dietètiques en la salut.
Investigador(s) principal(s): M. Carmen Vidal Carou
Co-investigador: Teresa Veciana Nogués

Línia de Recerca: Nous ingredients per a enriquir aliments amb poliamines.
Investigador(s) principal(s): M. Carmen Vidal Carou
Co-investigador: Teresa Veciana Nogués

Línia de Recerca: Revalorització de subproductes de la industria alimentaria: aplicabilitat de les mares del cava en la millora de la qualitat i la seguretat alimentàries de productes fermentats.
Investigador(s) principal(s): M. Carmen Vidal Carou
Co-investigador: Mariluz Latorre Moratalla

Línia de Recerca: Estudis d’avaluació dels coneixements i percepcions dels consumidors sobre alimentació.
Investigador(s) principal(s): M. Carmen Vidal Carou
Co-investigador: M. Clara de Moraes Prata Gaspar

MILLORS PUBLICACIONS DEL GRUP

Gaspar MCMP, Celorio-Sardà R, Comas-Basté O, Latorre-Moratalla ML, Aguilera M, Llorente-Cabrera GA, Puig-Llobet M, Vidal-Carou MC.
Knowledge and perceptions of food sustainability in a Spanish university population.
Front Nutr. 2022 Nov 29;9:970923.
doi: 10.3389/fnut.2022.970923.
PMID: 36523332

Sánchez-Pérez S, Comas-Basté O, Duelo A, Veciana-Nogués MT, Berlanga M, Latorre-Moratalla ML, Vidal-Carou MC.
Intestinal Dysbiosis in Patients with Histamine Intolerance.
Nutrients. 2022 Apr 23;14(9):1774.
doi: 10.3390/nu14091774.
PMID: 35565742

Hernández-Macias S, Martín-Garcia A, Ferrer-Bustins N, Comas-Basté O, Riu-Aumatell M, López-Tamames E, Jofré A, Latorre-Moratalla ML, Bover-Cid S, Vidal-Carou MC.
Inhibition of Biogenic Amines Formation in Fermented Foods by the Addition of Cava Lees.
Front Microbiol. 2022 Jan 28;12:818565.
doi: 10.3389/fmicb.2021.818565.
PMID: 35154043

Muñoz-Esparza NC, Costa-Catala J, Comas-Basté O, Toro-Funes N, Latorre-Moratalla ML, Veciana-Nogués MT, Vidal-Carou MC.
Occurrence of Polyamines in Foods and the Influence of Cooking Processes.
Foods. 2021 Jul 29;10(8):1752.
doi: 10.3390/foods10081752.
PMID: 34441529

Comas-Basté O, Sánchez-Pérez S, Veciana-Nogués MT, Latorre-Moratalla M, Vidal-Carou MDC.
Histamine Intolerance: The Current State of the Art.
Biomolecules. 2020 Aug 14;10(8):1181.
doi: 10.3390/biom10081181.
PMID: 32824107

INSTITUCIONS QUE RECONEIXEN AL GRUP DE RECERCA

Generalitat de Catalunya. Programa d’ajuts SGR a grups consolidats de recerca (2021 SGR 00861)
Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària de la Universitat de Barcelona (INSA·UB) – http://insa.ub.edu/
Campus de l’Alimentació de Torribera. Universitat de Barcelona – http://www.ub.edu/campusalimentacio/ca/
Departament de Nutrició, Ciències de l’Alimentació i Gastronomia de la Universitat de Barcelona – https://www.ub.edu/portal/web/dp-nutricio-alimentacio