BIOACTIVITAT MOLECULAR DELS ALIMENTS (MOBIOFOOD)

Facultat de Química. Universitat Rovira i Virgili (URV)

Director: Montserrat Pinent Armengol
Adreça mail de contacte del grup de Recerca: mobiofood@urv.cat
Telèfon de contacte: +34  977 558497

Web del grup: http://www.bioactivity-food.recerca.urv.cat

Actualització fitxa tècnica del grup: desembre de 2023

MEMBRES DEL GRUP INVESTIGADOR

Montserrat Pinent Armengol, Director del Grup
Professor agregat Serra Húnter,
Universitat Rovira i Virgili
A/E: montserrat.pinent@urv.cat

Maria Teresa Blay i Olivé
Professora titular
Universitat Rovira i Virgili
a/e: mteresa.blay@urv.cat

Anna Ardèvol Grau
Catedràtica d’Universitat
Universitat Rovira i Virgili
a/e: anna.ardevol@urv.cat

Ximena Terra Barbadora
Professor lector Serra Húnter
Universitat Rovira i Virgili
a/e: ximena.terra@urv.cat

Raúl Beltrán Debón
Professor visitant
Universitat Rovira i Virgili
a/e: raul.beltran@urv.cat

Esther Rodríguez Gallego
Professor visitant
Universitat Rovira i Virgili
a/e: esther.rodriguez@urv.cat

Niurka Llópiz
Tècnic de laboratori
Universitat Rovira i Virgili
a/e: niurkadariela.llopiz@urv.cat

Helena Segú Matamoros
Becari predoctoral
Universitat Rovira i Virgili
a/e: helena.segu@urv.cat

Florijan Jalsevac
Becari predoctoral
Universitat Rovira i Virgili
a/e: florijan.jalsevac@urv.cat

Marina Colom Pellicer
Investigadora postdoctoral
Universitat Rovira i Virgili
a/e: marina.colom@urv.cat

Zacharia Ng’ang’a
Becari predcotoral
Universitat Rovira i Virgili
a/e: zacharia.nganga@urv.cat

Adrià Vilalta Vildegain
Investigadora postdoctoral
Universitat Rovira i Virgili
a/e: adria.vilalta@urv.cat

Maria Descamps
Investigadora postdoctoral
Universitat Rovira i Virgili
a/e: maria.descamps@urv.cat

Oria Soler
Investigadora postdoctoral
Universitat Rovira i Virgili
a/e: oria.soler@urv.cat

Mònica Lores
Investigadora postdoctoral
Universitat Rovira i Virgili
a/e: monica.lores@urv.cat

Muzahir Hussain
Investigadora postdoctoral
Universitat Rovira i Virgili
a/e: muzahir.hussain@urv.cat

Actualització del Grup Investigador: desembre de 2023

ACTIVITATS I CAPACITATS DEL GRUP DE RECERCA

L’objectiu del grup de recerca és estudiar la bioactivitat molecular dels aliments a nivell de tracte gastrointestinal, és a dir, avaluar com diferents components de la nostra dieta poden afectar de manera adversa o beneficiosa el nostre intestí, i com aquesta interacció pot influenciar la salut de la resta de l’organisme.
Actualment estem centrats en l’estudi de la interacció de components de la dieta amb el sistema enteroendocrí, la capacitat d’aquest compostos de modificar la integritat de la barrera intestinal i el seu efecte immunomudoluador, així com l’estudi d’alteracions de la microbiota intestinal provocades per certs aliments, i finalment l’anàlisi dels efectes epigenètics de diferents compostos bioactius en situacions d’estrès metabòlic com són l’obesitat i/o l’envelliment.

LÍNIES DE RECERCA

Línia de Recerca: INTERACCIÓ AMB RECEPTORS DE GUST I CONTROL DE LA INGESTA
Investigador principal: Anna Ardévol Grau

Línia de Recerca: BIOACTIVITAT DELS FLAVONOIDES SOBRE LA FUNCIÓ ENTEROENDOCRINA.
Investigador principal: Montserrat Pinent Armengol

Línia de Recerca: BIOACTIVITAT DELS COMPONENTS DE L’EXTRACTE DE PINYOL DE RAÏM SOBRE LA INTEGRITAT DE LA BARRERA INTESTINAL
Investigador principal: Ximena Terra Barbadora

Línia de Recerca: IMMUNOMODULACIÓ PRODUÏDA PEL CONSUM DE COMPONENTS DE L’EXTRACTE DE PINYOL DE RAÏM O DIFERENTS FONTS DE PROTEÏNA A NIVELL DE PARET INTESTINAL
Investigador principal: M Teresa Blay Olivé

Línia de Recerca: BIOACTIVITAT DE FONTS ALTERNATIVES DE PROTEÏNA SOBRE LA INTEGRITAT DE LA BARRERA INTESTINAL I L’ALTERACIÓ DE LA FUNCIONALITAT HEPÀTICA.
Investigadors principals: Raul Beltran Debón / Esther Rodríguez Gallego

Línia de Recerca: EFECTE DE FONTS ALTERNATIVES DE PROTEÏNES SOBRE L’AL·LERGENICITAT.
Investigador principal: M Teresa Blay Olivé

Línia de Recerca: ACTIVITAT SOBRE LA FUNCIÓ ENTEROENDOCRINA DE FONTS ALTERNATIVES DE PROTEÏNA.
Investigador principal: Montserrat Pinent Armengol

Línia de Recerca: ELS RECEPTORS DE GUST EN EL CÀNCER.
Investigador principal: Ximena Terra Barbadora

Línia de Recerca: PREBIÒTICS I FUNCIÓ INTESTINAL.
Investigador principal: Raul Beltran Debón

Línia de Recerca: CONTROL DE LA INFLAMACIÓ INTESTINAL MITJANÇANT PROBIÒTICS.
Investigador principal: Esther Rodríguez Gallego

Línia de Recerca: MODULACIÓ DE LA FUNCIÓ INTESTINAL EN LA VELLESA.
Investigador principal: Anna Ardévol Grau

MILLORS PUBLICACIONS DEL GRUP

Descamps-Solà M, Vilalta A, Jalsevac F, Blay MT, Rodríguez-Gallego E, Pinent M, Beltrán-Debón R, Terra X, Ardévol A.
Bitter taste receptors along the gastrointestinal tract: comparison between humans and rodents. 
Front Nutr. 2023 Aug 30;10:1215889.
doi: 10.3389/fnut.2023.1215889.
PMID: 37712001

Miguéns-Gómez A, Sierra-Cruz M, Segú H, Beltrán-Debón R, Rodríguez-Gallego E, Terra X, Blay MT, Pérez-Vendrell AM, Pinent M, Ardévol A.
Administration of Alphitobius diaperinus or Tenebrio molitor before meals transiently increases food intake through enterohormone regulation in female rats.
J Sci Food Agric. 2023 Mar 15;103(4):1660-1667.
doi: 10.1002/jsfa.12305.
PMID: 36324158

Miguéns-Gómez A, Sierra-Cruz M, Pérez-Vendrell AM, Rodríguez-Gallego E, Beltrán-Debón R, Terra X, Ardévol A, Pinent M.
Differential effects of a cafeteria diet and GSPE preventive treatments on the enterohormone secretions of  aged vs. young female rats.
Food Funct. 2022 Oct 17;13(20):10491-10500.
doi: 10.1039/d2fo02111k.
PMID: 36148543

Segú H, Jalševac F, Pinent M, Ardévol A, Terra X, Blay MT.
Intestinal Morphometric Changes Induced by a Western-Style Diet in Wistar Rats and GSPE Counter-Regulatory Effect.
Nutrients. 2022 Jun 23;14(13):2608.
doi: 10.3390/nu14132608.
PMID: 35807788

Grau-Bové C, González-Quilen C, Cantini G, Nardini P, Espina B, Bani D, Terra X, Blay M, Rodríguez-Gallego E, Luconi M, Ardévol A, Pinent M.
GLP1 Exerts Paracrine Activity in the Intestinal Lumen of Human Colon.
Int J Mol Sci. 2022 Mar 24;23(7):3523.
doi: 10.3390/ijms23073523.
PMID: 35408884

INSTITUCIONS QUE RECONEIXEN AL GRUP DE RECERCA

Universitat Rovira i Virgili (URV)

Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

Grup de Recerca Consolidat (2017 SGR 289), AGAUR, Geneneralitat de Catalunya

Xarxa d’Innovació Alimentària (XIA)