GRUP DE RECERCA EN SENYALITZACIÓ CEL·LULAR NUTRICIONAL (NUTRITIONAL CELL SIGNATLING)

Universitat de Barcelona

Director: Joana Relat Pardo
Co-director: Sílvia Canudas Puig
Adreça mail de contacte del grup de Recerca: jrelat@ub.edu
Telèfon de contacte: +34 93 402 0862
Web: http://insa.ub.edu/recerca/directori-de-grups-de-recerca

Actualització fitxa tècnica del grup: desembre de 2023

MEMBRES DEL GRUP INVESTIGADOR

Joana Relat Pardo, Director del Grup
Professora Agregada de Bioquímica i Biologia Molecular
Universitat de Barcelona
a/e: jrelat@ub.edu

Sílvia Canudas Puig, Codirector del Grup
Professora Agregada de Bioquímica i Biologia Molecular
Universitat de Barcelona
a/e: Silvia.canudas@ub.edu

Diego Haro Bautista
Professor Catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular
Universitat de Barcelona
a/e: dharo@ub.edu

Pedro F. Marrero González
Professor Catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular
Universitat de Barcelona
a/e: pedromarrero@ub.edu

Albert Pérez Martí
Investigador post-doctoral
Universitat de Barcelona
a/e: albertperez@ub.edu

Daniel Torres Oteros
Investigador pre-doctoral
Universitat de Barcelona
a/e: d.torres.oteros@ub.edu

Mariano Nicola Llorente
Investigador pre-doctoral
Universitat de Barcelona
a/e: nicola@ub.edu

Actualització de Membres del Grup: desembre de 2023

ACTIVITATS I CAPACITATS DEL GRUP DE RECERCA

Som un grup amb més de 30 anys d’experiència en el camp de la Biomedicina vinculat des de sempre al Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Facultat de Farmàcia que l’any 2017 vam incorporar-nos a la secció de Ciències Bàsiques aplicades a l’Alimentació del nou Departament de Nutrició, Ciències de l’Alimentació i Gastronomia amb seu al Campus de l’Alimentació de Torribera. Aquest moviment que va començar de manera parcial l’any 2010 i va implicar un reenfocament de la nostra recerca des de la Biomedicina cap a la recerca de mecanismes moleculars que expliquin els efectes de determinats perfils nutricionals o components dels aliments (nutrigenètica, nutrigenòmica, senyalització cel·lular, mecanismes de regulació metabòlica…) passant a crear el grup de recerca actual de Nutritional Cell Signaling.
El grup té com a línia general de recerca aprofundir en la comprensió dels mecanismes moleculars subjacents als efectes de la dieta i components específics de la dieta sobre els processos d’envelliment i l’aparició/prevenció/tractament de patologies metabòliques com l’obesitat, la resistència a insulina o el fetge gras no alcohòlic.

Les activitats del grup se centren en l’estudi dels mecanismes moleculars que permeten a les cèl·lules respondre als senyals que reben del seu entorn i que fan possible el funcionament coordinat d’un organisme pluricel·lular. Les nostres aproximacions experimentals inclouen l’ús de models integrals de metabolòmica, transcriptòmica, proteòmica i enfocaments experimentals in vitro i in vivo com una potent estratègia d’investigació per identificar aliments amb característiques beneficioses específiques i per validar la seva eficàcia.

En global, volem entendre com funciona la comunicació entre dieta, aliments i nutrients, els seus metabòlits i el nostre genoma tant sobre el desenvolupament de patologies metabòliques com l’obesitat com sobre els paràmetres d’envelliment cel·lular i la biologia dels telòmers.

La nostra expertesa inclou:

– TECNOLOGIA DEL DNA RECOMBINANT

– PRODUCCIÓ I EXPRESSIÓ DE PROTEÏNES RECOMBINANTS tant en cèl·lules procariotes com eucariotes.

– ASSAJOS DE FUNCIONALITAT CEL·LULAR:
Models d’esteatosi hepàtica
Models d’adipogènesi
Models intestinals
Model d’estrès oxidatiu
Estudis de gen reporter per a la caracterització de promotors
Avaluació de paràmetres d’envelliment: longitud telomèrica – oxidació de DNA

– IDENTIFICACIÓ DE MOLÈCULES AGONISTES I ANTAGONISTES DE RECEPTORS NUCLEARS: assajos d’activitat.

– ASSAJOS D’ACTIVITAT ENZIMÀTICA:
Estudis de relació estructura-funció
Caracterització cinètica

– GENERACIÓ DE MODELS ANIMALS
Modificació genètica
Models d’obesitat / envelliment / resistència a insulina en rosegadors.

– EXPERIMENTACIÓ EN MODELS ANIMALS: Les nostres aproximacions experimentals inclouen:
Intervencions nutricionals.
Paràmetres zoomètrics: ingesta d’aliments i líquids, pes corporal.
Proves de tolerància a la glucosa i a la insulina.
Anàlisi histològica.
Paràmetres bioquímics del plasma:
hormones, metabolisme de la glucosa, perfil lipídic i inflamació.
Perfil metabòlic.
– Mecanismes de control de l’expressió gènica. Nutrigenòmica.
– Nivells de proteïnes.
– Activitats enzimàtiques: Relació estructura-funció.
Impacte metabòlic en l’envelliment cel·lular
– Longitud dels telòmers.
– Dany oxidatiu al DNA.

LÍNIES DE RECERCA

Línia de recerca: Desenvolupar i avaluar ingredients d’origen natural i vegetal, que puguin ser utilitzats per a la creació de nous aliments funcionals per al públic infantil que permetin millorar i controlar el sobrepès infantil.
Investigador principal: Sílvia Canudas Puig
Co-investigador: Joana Relat Pardo

Línia de recerca: Impacte metabòlic de l’absència de FGF21 en l’envelliment de femelles.
Investigador principal:  Joana Relat Pardo
Co-investigador: Sílvia Canudas Puig

Línia de recerca: Caracterització dels compostos bioactius responsables dels efectes metabòlics del maqui i el gratacul.
Investigador principal: Diego Haro Bautista
Co-investigador: Joana Relat Pardo

Línia de recerca: Descriure els mecanismes moleculars adjacents del consum diari de maqui (Aristotelia chilensis).
Investigador principal: Joana Relat Pardo
Co-investigador: Pedro F. Marrero González

Línia de recerca: Descriure els mecanismes moleculars adjacents del consum diari de gratacul (Rosa canina).
Investigador principal: Joana Relat Pardo
Co-investigador: Diego Haro Bautista

Línia de recerca: Paper de Fsp27 en la resposta metabòlica al dejú.
Investigador principal: Pedro F. Marrero González
Co-investigador: Albert Pérez Martí

Línia de recerca: Paper dels biocomponents dels aliments en la preservació dels telòmers i envelliment saludable.
Investigador principal: Sílvia Canudas Puig
Co-investigador: Joana Relat Pardo

Línia de recerca: Efectes de la suplementació amb Maqui (Aristotelia chilensis) sobre la microbiota intestinal.
Investigador principal: Albert Pérez Martí
Co-investigador: Joana Relat Pardo

MILLORS PUBLICACIONS DEL GRUP

Sanz-Lamora H, Marrero PF, Haro D, Relat J. A
Mixture of Pure, Isolated Polyphenols Worsens the Insulin Resistance and Induces Kidney and Liver Fibrosis Markers in Diet-Induced Obese Mice.
Antioxidants (Basel). 2022 Jan 5;11(1):120.
doi: 10.3390/antiox11010120.
PMID: 35052623,

Sandoval V, Sanz-Lamora H, Marrero PF, Relat J, Haro D.
Lyophilized Maqui (Aristotelia chilensis) Berry Administration Suppresses High-Fat Diet-Induced Liver Lipogenesis through the Induction of the Nuclear Corepressor SMILE.
Antioxidants (Basel). 2021 Apr 21;10(5):637.
doi: 10.3390/antiox10050637.
PMID: 33919415.

Fernández de la Puente M, Hernández-Alonso P, Canudas S, Marti A, Fitó M, Razquin C, Salas-Salvadó J.
Modulation of Telomere Length by Mediterranean Diet, Caloric Restriction, and Exercise: Results from PREDIMED-Plus Study.
Antioxidants (Basel). 2021 Oct 12;10(10):1596.
doi: 10.3390/antiox10101596.
PMID: 34679731.

Sandoval V, Femenias A, Martínez-Garza Ú, Sanz-Lamora H, Castagnini JM, Quifer-Rada P, Lamuela-Raventós RM, Marrero PF, Haro D, Relat J.
Lyophilized Maqui (Aristotelia chilensis) Berry Induces Browning in the Subcutaneous White Adipose Tissue and Ameliorates the Insulin Resistance in High Fat Diet-Induced Obese Mice.
Antioxidants (Basel). 2019 Sep 1;8(9):360.
doi: 10.3390/antiox8090360.
PMID: 31480627

Canudas S, Hernández-Alonso P, Galié S, Muralidharan J, Morell-Azanza L, Zalba G, García-Gavilán J, Martí A, Salas-Salvadó J, Bulló M.
Pistachio consumption modulates DNA oxidation and genes related to telomere maintenance: a crossover randomized clinical trial.
Am J Clin Nutr. 2019 Jun 1;109(6):1738-1745.
doi: 10.1093/ajcn/nqz048.
PMID: 31051499.

INSTITUCIONS QUE RECONEIXEN AL GRUP DE RECERCA

Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat alimentària (INSA-UB)
http://insa.ub.edu/recerca/directori-de-grups-de-recerca

Institut de Biomedicina de la UB (IBUB)
http://www.ub.edu/ibub/research-group/page/3/