GRUP DE RECERCA “LÍPIDS I COMPOSTOS BIOACTIUS (CADENA ALIMENTÀRIA I SALUT)” – LIBIFOOD
Universitat de Barcelona (Barcelona)
Directora: Francesc Guardiola Ibarz
Co-director: Raquel Martin Venegas
(+34) 934 037 196
Web: https://libifood.wordpress.com/
Actualització fitxa tècnica del grup: Desembre de 2023
MEMBRES DEL GRUP INVESTIGADOR
Francesc Guardiola Ibarz, Director
Professor Titular
Universitat de Barcelona
a/e: fguardiola@ub.edu
Raquel Martin Venegas, Co-director
Professora Agregada
Universitat de Barcelona
a/e: raquelmartin@ub.edu
Magda Rafecas Martínez
Catedràtica d’Universitat
Universitat de Barcelona
a/e: magdarafecas@ub.edu
Rut Ferrer Roig
Catedràtica d’Universitat
Universitat de Barcelona
a/e: rutferrer@ub.edu
Stefania Vichi
Professora Agregada
Universitat de Barcelona
a/e: stefaniavichi@ub.edu
Alba Tres Oliver
Investigadora Ramón y Cajal
Universitat de Barcelona
a/e: atres@ub.edu
Paula Albendea Pérez
Colaboradora externa
Université de Liège
a/e: paualben@gmail.com
Berta Torres Cobos
Investigadora predoctoral-Becària FPU
Universitat de Barcelona
a/e: bertatorres@ub.edu
Adriana García Vara
Investigadora predoctoral-Becària CONACYT
Universitat de Barcelona
a/e: adriana.garcia@ub.edu
Laura Parro Lorente
Investigadora predoctoral-Contractada
Universitat de Barcelona
a/e: laura.parro@ub.edu
Soriana Beatrice Nicotra
Investigadora predoctoral-Contractada
Universitat de Barcelona
a/e: soriana.nicotra@ub.edu
Actualitzacio del Grup Investigador: Desembre de 2023
ACTIVITATS I CAPACITATS DEL GRUP DE RECERCA
Aquest grup de recerca desenvolupa les seves activitats en el camp dels lípids des de ja fa més de 30 anys. Els estudis realitzats abasten des de la caracterització de la fracció lipídica de diversos aliments d’origen vegetal i animal, fins al desenvolupament i avaluació d’indicadors de qualitat lipídica en els aliments. Aquests indicadors de qualitat estan relacionats amb l’origen i amb factors productius o tecnològics d’elaboració. L’avaluació té en compte tant els aspectes lligats al valor nutritiu, l’estabilitat oxidativa, la qualitat sensorial, l’autenticitat, etc. Aquests indicadors ens permeten també optimitzar les condicions de diferents processos tecnològics i la millora de la qualitat i l’estabilitat del producte, per exemple amb l’ús d’antioxidants i l’envasament al buit o atmosferes modificades.
També es cobreixen aspectes relatius a l’avaluació de la ingesta d’alguns compostos lipídics, Aixa com l’estudi dels efectes sobre l’organisme de diferents ingredients i compostos d’alteració (fitosterols, fibra, productes d’oxidació del colesterol). Una altra àrea de recerca del grup és l’estudi de de l’efecte de la dieta sobre diferents indicadors de salut intestinal com són la capacitat per a absorbir nutrients i la funció intestinal de barrera. Aquests estudis es porten a terme tant en condicions fisiològiques com en models d’inflamació intestinal.
Finalment, també s’ocupa de l’estudi de les matèries grasses per pinsos i la seva relació amb la qualitat i seguretat de carns i altres aliments d’origen animal pel consum humà.
LÍNIES DE RECERCA
Línia: Compostos bioactius a la cadena alimentària.
Investigador principal: Magda Rafecas Martínez
Línia: Oxidació, estabilitat i qualitat dels aliments.
Investigador principal: Francesc Guardiola Ibarz
Co-investigador: Stefania Vichi
Línia: Greixos en alimentació animal: influència sobre la qualitat de la carn i ous.
Investigador principal: Francesc Guardiola Ibarz
Co-investigador: Alba Tres Oliver
Línia: Autenticació d’aliments.
Investigador principal: Alba Tres Oliver
Co-investigador: Stefania Vichi
Línia: Oli d’oliva i fruits secs. Factors que influeixen en la seva composició, perfil sensorial i qualitat.
Investigador principal: Stefania Vichi
Co-investigador: Alba Tres Oliver
Línia: Tranport intestinal i funció epitelial de barrera.
Investigador(s) principal(s): Raquel Martín
Co-investigador: Ruth Ferrer
MILLORS PUBLICACIONS DEL GRUP
Albendea P, Tres A, Rafecas M, Vichi S, Sala R, Guardiola F.
Effect of Feeding Acid Oils on European Seabass Fillet Lipid Composition, Oxidative Stability, Color, and Sensory Acceptance.
Aquac Nutr. 2023 Jan 6;2023:6415693.
doi: 10.1155/2023/6415693.
PMID: 36860977
Díez-Betriu A, Bustamante J, Romero A, Ninot A, Tres A, Vichi S, Guardiola F.
Effect of the Storage Conditions and Freezing Speed on the Color and Chlorophyll Profile of Premium Extra Virgin Olive Oils.
Foods. 2023 Jan 3;12(1):222.
doi: 10.3390/foods12010222.
PMID: 36613436
Quintanilla-Casas B, Torres-Cobos B, Guardiola F, Servili M, Alonso-Salces RM, Valli E, Bendini A, Toschi TG, Vichi S, Tres A.
Geographical authentication of virgin olive oil by GC-MS sesquiterpene hydrocarbon fingerprint: Verifying EU and single country label-declaration.
Food Chem. 2022 Jun 1;378:132104.
doi: 10.1016/j.foodchem.2022.132104.
PMID: 35078099
Campo-Sabariz J, García-Vara A, Moral-Anter D, Briens M, Hachemi MA, Pinloche E, Ferrer R, Martín-Venegas R.
Hydroxy-Selenomethionine, an Organic Selenium Source, Increases Selenoprotein Expression and Positively Modulates the Inflammatory Response of LPS-Stimulated Macrophages.
Antioxidants (Basel). 2022 Sep 22;11(10):1876.
doi: 10.3390/antiox11101876.
PMID: 36290599
Tres A, Tarnovska N, Varona E, Quintanilla-Casas B, Vichi S, Gibert A, Vilchez E, Guardiola F.
Determination and Comparison of the Lipid Profile and Sodium Content of Gluten-Free and Gluten-Containing Breads from the Spanish Market.
Plant Foods Hum Nutr. 2020 Sep;75(3):344-354.
doi: 10.1007/s11130-020-00828-w.
PMID: 32488604
INSTITUCIONS QUE RECONEIXEN AL GRUP DE RECERCA
Departament de Nutrició, Ciències de l’Alimentació i Gastronomia, Universitat de Barcelona.
https://www.ub.edu/portal/web/dp-nutricio-alimentacio/grups-de-recerca
Departament de Bioquímica i Fisiologia, Universitat de Barcelona.
https://www.ub.edu/portal/web/dp-bioquimicaifisiologia/recerca
Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat (INSA) Alimentària-Universitat de Barcelona.
http://insa.ub.edu/recerca/directori-de-grups-de-recerca
Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR)-Genrealitat de Catalunya.
Grup de recerca reconegut 2021 SGR 00854