GRUP DE RECERCA “LÍPIDS I COMPOSTOS BIOACTIUS (CADENA ALIMENTÀRIA I SALUT)” – LIBIFOOD

Universitat de Barcelona (Barcelona)

Directora: Francesc Guardiola Ibarz
Co-director: Raquel Martin Venegas

fguardiola@ub.edu

(+34) 934 037 196

Web: https://libifood.wordpress.com/

Actualització fitxa tècnica del grup: Desembre de 2023

MEMBRES DEL GRUP INVESTIGADOR

Francesc Guardiola Ibarz, Director
Professor Titular
Universitat de Barcelona
a/e: fguardiola@ub.edu

Raquel Martin Venegas, Co-director
Professora Agregada
Universitat de Barcelona
a/e: raquelmartin@ub.edu

Magda Rafecas Martínez
Catedràtica d’Universitat
Universitat de Barcelona
a/e: magdarafecas@ub.edu

Rut Ferrer Roig
Catedràtica d’Universitat
Universitat de Barcelona
a/e: rutferrer@ub.edu

Stefania Vichi
Professora Agregada
Universitat de Barcelona
a/e: stefaniavichi@ub.edu

Alba Tres Oliver
Investigadora Ramón y Cajal
Universitat de Barcelona
a/e: atres@ub.edu

Paula Albendea Pérez
Colaboradora externa
Université de Liège
a/e: paualben@gmail.com

Berta Torres Cobos
Investigadora predoctoral-Becària FPU
Universitat de Barcelona
a/e: bertatorres@ub.edu

Adriana García Vara
Investigadora predoctoral-Becària CONACYT
Universitat de Barcelona
a/e: adriana.garcia@ub.edu

Laura Parro Lorente
Investigadora predoctoral-Contractada
Universitat de Barcelona
a/e: laura.parro@ub.edu

Soriana Beatrice Nicotra
Investigadora predoctoral-Contractada
Universitat de Barcelona
a/e: soriana.nicotra@ub.edu

Actualitzacio del Grup Investigador: Desembre de 2023

ACTIVITATS I CAPACITATS DEL GRUP DE RECERCA

Aquest grup de recerca desenvolupa les seves activitats en el camp dels lípids des de ja fa més de 30 anys. Els estudis realitzats abasten des de la caracterització de la fracció lipídica de diversos aliments d’origen vegetal i animal, fins al desenvolupament i avaluació d’indicadors de qualitat lipídica en els aliments. Aquests indicadors de qualitat estan relacionats amb l’origen i amb factors productius o tecnològics d’elaboració. L’avaluació té en compte tant els aspectes lligats al valor nutritiu, l’estabilitat oxidativa, la qualitat sensorial, l’autenticitat, etc. Aquests indicadors ens permeten també optimitzar les condicions de diferents processos tecnològics i la millora de la qualitat i l’estabilitat del producte, per exemple amb l’ús d’antioxidants i l’envasament al buit o atmosferes modificades.

També es cobreixen aspectes relatius a l’avaluació de la ingesta d’alguns compostos lipídics, Aixa com l’estudi dels efectes sobre l’organisme de diferents ingredients i compostos d’alteració (fitosterols, fibra, productes d’oxidació del colesterol). Una altra àrea de recerca del grup és l’estudi de de l’efecte de la dieta sobre diferents indicadors de salut intestinal com són la capacitat per a absorbir nutrients i la funció intestinal de barrera. Aquests estudis es porten a terme tant en condicions fisiològiques com en models d’inflamació intestinal.

Finalment, també s’ocupa de l’estudi de les matèries grasses per pinsos i la seva relació amb la qualitat i seguretat de carns i altres aliments d’origen animal pel consum humà.

LÍNIES DE RECERCA

Línia: Compostos bioactius a la cadena alimentària.
Investigador principal: Magda Rafecas Martínez

Línia: Oxidació, estabilitat i qualitat dels aliments.
Investigador principal: Francesc Guardiola Ibarz
Co-investigador: Stefania Vichi

Línia: Greixos en alimentació animal: influència sobre la qualitat de la carn i ous.
Investigador principal: Francesc Guardiola Ibarz
Co-investigador: Alba Tres Oliver

Línia: Autenticació d’aliments.
Investigador principal: Alba Tres Oliver
Co-investigador: Stefania Vichi

Línia: Oli d’oliva i fruits secs. Factors que influeixen en la seva composició, perfil sensorial i qualitat.
Investigador principal: Stefania Vichi
Co-investigador: Alba Tres Oliver

Línia: Tranport intestinal i funció epitelial de barrera.
Investigador(s) principal(s): Raquel Martín
Co-investigador: Ruth Ferrer

MILLORS PUBLICACIONS DEL GRUP

Albendea P, Tres A, Rafecas M, Vichi S, Sala R, Guardiola F.
Effect of Feeding Acid Oils on European Seabass Fillet Lipid Composition, Oxidative Stability, Color, and Sensory Acceptance.
Aquac Nutr. 2023 Jan 6;2023:6415693.
doi: 10.1155/2023/6415693.
PMID: 36860977

Díez-Betriu A, Bustamante J, Romero A, Ninot A, Tres A, Vichi S, Guardiola F.
Effect of the Storage Conditions and Freezing Speed on the Color and Chlorophyll Profile of Premium Extra Virgin Olive Oils.
Foods. 2023 Jan 3;12(1):222.
doi: 10.3390/foods12010222.
PMID: 36613436

Quintanilla-Casas B, Torres-Cobos B, Guardiola F, Servili M, Alonso-Salces RM, Valli E, Bendini A, Toschi TG, Vichi S, Tres A.
Geographical authentication of virgin olive oil by GC-MS sesquiterpene hydrocarbon fingerprint: Verifying EU and single country label-declaration.
Food Chem. 2022 Jun 1;378:132104.
doi: 10.1016/j.foodchem.2022.132104.
PMID: 35078099

Campo-Sabariz J, García-Vara A, Moral-Anter D, Briens M, Hachemi MA, Pinloche E, Ferrer R, Martín-Venegas R.
Hydroxy-Selenomethionine, an Organic Selenium Source, Increases Selenoprotein Expression and Positively Modulates the Inflammatory Response of LPS-Stimulated Macrophages.
Antioxidants (Basel). 2022 Sep 22;11(10):1876.
doi: 10.3390/antiox11101876.
PMID: 36290599

Tres A, Tarnovska N, Varona E, Quintanilla-Casas B, Vichi S, Gibert A, Vilchez E, Guardiola F.
Determination and Comparison of the Lipid Profile and Sodium Content of Gluten-Free and Gluten-Containing Breads from the Spanish Market.
Plant Foods Hum Nutr. 2020 Sep;75(3):344-354.
doi: 10.1007/s11130-020-00828-w.
PMID: 32488604

INSTITUCIONS QUE RECONEIXEN AL GRUP DE RECERCA

Departament de Nutrició, Ciències de l’Alimentació i Gastronomia, Universitat de Barcelona.
https://www.ub.edu/portal/web/dp-nutricio-alimentacio/grups-de-recerca

Departament de Bioquímica i Fisiologia, Universitat de Barcelona.
https://www.ub.edu/portal/web/dp-bioquimicaifisiologia/recerca

Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat (INSA) Alimentària-Universitat de Barcelona.
http://insa.ub.edu/recerca/directori-de-grups-de-recerca

Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR)-Genrealitat de Catalunya.
Grup de recerca reconegut 2021 SGR 00854